BOEMSKI ETNO-BAZAR U SRPSKOJ CRNJI: Mnogobrojni izlagači i posetioci

U parku pored crkve Svetog Prokopija u Srpskoj Crnji, održan je nedavno treći po redu „Boemski etno-bazar“ kao deo tradicionalne crnjanske manifestacije „Boemske noći“, u organizaciji Udruženja „Draga Gavrilović“ iz Srpske Crnje i suorganizaciji Mesne zajednice Srpska Crnja i SKTC „Đura Jakšić“ , Srpska Crnja. Ovogodišnji etno-bazar je najuspešniji i najmasovniji do sada, sa oko 200 učesnika i sa oko hiljadu i po posetilaca. Svoje predivne suvenire, ručne radove i svoje kulinarske specijalitete izlagala su udruženja iz Vojvodine.Takođe je svoje proizvode predstavilo i poljoprivredno gazdinstvo „Stepanov“ iz Kikinde, Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva i Milica Harasimov koja je predstavila, između ostalog, sirup od ruže i lubenicu od skoro 40 kilograma. Marija Marić prezentovala je svoje ideje za ukrašavanje rođendaonica za decu, a tu je prvi put i udruženje „Moje dve zlatne ruke“ iz Beograda.

Uporedo sa izlagačima, 23 ekipe iz regiona takmičile su se u kuvanju riblje čorbe. Pobedu je odnelo udruženje mladih kulinara iz Kikinde koje je inače i zvanični šampion u Vojvodini. Svi učesnici manifestacije posluženi su upravo kuvanom čorbom i srnećim paprikašom koji je posebno za učesnike pripremio Deže Šen inače pobednik međunarodnog takmičenja u kuvanju lovačkog paprikaša u Temišvaru ove godine. Učesnici i posetioci etno bazara mogli su za svo to vreme da prate kulturno umetnički program u izvođenju KUD „Đura Jakšić“ Srpska Crnja i njihovih gostiju iz Vojvode Stepe, Nakova i KUD-a iz Svetog Nikole Velikog iz Rumunije – rekla nam je predsednica Ružica Nikoletić.

Pokrovitelji manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Opština Nova Crnja. Od mnogobrojnih sponzora izdvajamo kompanije „Gomeks“ iz Zrenjanina i „PerSu“ iz Žitišta.

M.B.

Fotografije: Dragan Nikoletić

fotos3

fotos1