BOGDAN KAČAR, DIREKTOR KOMPANIJE „COVERIS RIGID SERBIA”, O USPEŠNOM POSLOVANJU

Kvalitet presudan za uspeh u industriji

  • Trenutno ne planiramo proširnje delatnosti jer imamo mnogo posla, a svake godine proizvodnja raste za 20 do 30 odsto – ističe naš sagovornik

Multinacionalna kompanija „Coveris Rigid Serbia” proizvodi plastičnu ambalažu za prehrambenu industriju, a ove godine obeležava deset godina poslovanja. Firma je otvorena 2006. godine pod nazivom „Unionplast” (kasnije „Paccor”), a prvi proizvodi su iz fabrike izašli 2007. godine, kada je u kompaniji bilo 14 radnika. Sadašnje ime nosi od 2015. godine, zapošljava oko stotinu radnika, a firmom četiri godine rukovodi Bogdan Kačar, diplomirani ekonomista.
– Pravimo čaše i poklopce za mlekarsku i margarinsku industriju. Bavimo se termoformiranjem manjih zapreminskih ambalaža, do 500 ml. To je veoma komplikovano jer je plastika prilično osetljiva. Trenutno ne planiramo proširnje delatnosti jer imamo mnogo posla, a svake godine proizvodnja raste za 20 do 30 odsto – ističe Kačar.
Kako kaže, ova stopa rasta je prilično visoka za bilo koju fabriku i zahteva ozbiljnu organizaciju, s obzirom da posluju sa velikim kupcima, fabrikama „Dijamant” i „Imlek”, a snabdevaju i druge mlekare u regionu.
– Poznato je koliko je teško poslovati u Srbiji, kakvi su problemi sa naplatom potraživanja, rizikom i kursom. Kao i svaka firma, suočavamo se sa raznim preprekama. Deo smo multinacionalne grupacije sa 21 firmom u Evropi, a ako se desi kvar na mašini, pozivamo majstore iz sestrinskih firmi, pre svega iz Mađarske, a rezervne delove dobijamo iz Rumunije, Poljske, Holandije – navodi naš sagovornik.
– Izvozimo sve više proizvoda, zato je neophodno poznavanje stranih jezika, ali i tehničko znanje koje zaposleni imaju. Naš kolektiv čine mladi, obrazovani ljudi. Svake godine angažujemo i mlade preko programa „Prva šansa”, koje po isteku ugovora i zaposlimo. Dugujemo svima zahvalnost, jer su proizvodi dostigli visok nivo kvaliteta, što je presudno za uspeh u industriji.
Bogdan je karijeru počeo u ovoj firmi po završetku studija, kada je vodio komercijalno-finansijski sektor, a direktor je postao sa 27 godina. Kako kaže, u poslednje tri godine firma koju vodi spada u tri najbolje u „Coveris” grupaciji prema rezultatima.
– Iako smo jedna od mlađih fabrika u našem regionu, uživamo poverenje kupaca, što je veoma značajno za Zrenjanin. Cilj mi je da pomognem gradu, jer se sve više firmi gasi. Zrenjanin ima industrijsko nasleđe koje treba očuvati – zaključuje direktor.I. ISAKOV

PROŠIRENJE KAPACITETA
– U prva dva meseca ove godine, naša kompanija ima 35 odsto bolje rezultate nego u istom periodu prošle godine. A u tim mesecima 2016, imali smo rast od 30 procenata u odnosu na 2015. godinu. S obzirom na tempo rada, trebaće nam još mašina. Trenutno radimo projekat za proširenje fabrike. Trebalo bi da privremeno pređemo u rentirani magacinski prostor, dok ne izgradimo svoje prostorije, gde ćemo postaviti četiri do pet novih mašina i zaposliti 30 ljudi – kaže Bogdan Kačar.

 

I. ISAKOV