BOJAN KOSTREŠ, NOSILAC IZBORNE LISTE VOJVOĐANSKOG FRONTA U ZRENJANINU

Za bolji Zrenjanin se vredi boriti i pobediti

Predizborna kampanja koja je zbog vanrednog stanja naglo prekinuta se nastavlja. Političke stranke i njihovi lideri pozivaju građane da upravo njima daju glas na predstojećim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Na osnovu lista i ponuđenih predloga biće ovo još jedna neizvesna borba i „trka” za državne funkcije na svim nivoima vlasti. O predizbornom programu za naš list govori Bojan Kostreš, nosilac liste Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu koju sačinjavaju Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Kako vidite trenutnu situaciju u Zrenjaninu?
– Naš grad je nekada bio mesto u kom se dobro živelo. Vodili smo ravnopravnu borbu sa najsnažnijim slovenačkim gradovima. Bilo je godina kada smo imali bolje ekonomske rezultate od Maribora. Nažalost, to se promenilo. Neodgovorna vlast je devedesetih godina opustošila Zrenjanin. Pogubne posledice te katastrofe osećamo i danas. Lokalna vlast nije kompetentna da reši niti jedan od njih. Pogledajte samo problem ispravne pijaće vode. Od 2012. su dali barem dvadeset obećanja. Avantura sa postrojenjem za prečišćavanje vode je tragična. Godinama nas uveravaju da će problem rešiti, a stigli smo do toga da vode i dalje nema. Ispravnost je upitna, a pritisak veoma nizak. Problem na selima je još veći. Primer su Melenci, a sa meštanima sam nedavno razgovarao. Smrad iz kafilerije je nesnosan, a gradski oci ćute. Nemaju znanja i snage da reše problem. Uopšte gledano, Zrenjanin propada. Iz grada odlaze mladi ljudi. Prema procenama, poslednjih godina oko 15.000 naših sugrađana rasulo se po celom svetu. Izgubili smo Melence, Mužlju i Ečku zajedno! Gubimo ono što nam je najdragocenije – ljude.

Zašto mladi napuštaju Grad?
– Odlaze jer je radnih mesta malo. Plate su niske, zdravstveni sistem katastrofalan! Kako da ostanu kada im vlast ne nudi ništa? Zrenjanin je po svim ekonomskim pokazateljima ispod republičkog proseka. Niže su i prosečne zarade i penzije. Lokalna vlast ne ume ni travu da pokosi. Zrenjanincima je dogorelo do nokata i promene se moraju dogoditi. Dobra vest je da će Vojvođanski front pobediti u Zrenjaninu i početi da popravlja ono što su nesposobni prethodnici uništili!

Šta nude Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine? 
– Želim na početku da naglasim da je dobra vest da su se Vojvođani najzad ujedinili. Vojvođanski front je okupio sve vojvođanske političke snage i najzad koračamo zajedno ka pobedi u Vojvodini. Propadanje Pokrajine mora prestati. Fontana i gondola u Beogradu neće više biti važnija od vode u Zrenjaninu ili paorskog znoja u Elemiru. Imamo saveznike u Beogradu i centralnom delu Srbije. Postoje ljudi koji razumeju potrebe AP Vojvodine i svih drugih lokalnih sredina. Zato smo i formirali Ujedinjenu demokratsku Srbiju (UDS), koja nastupa na izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ona će biti jedina istinski proevropska snaga koja želi modernizaciju Srbije. Srbija mora prestati sa spoljnopolitičkim lutanjem. Mnogi kod nas zaboravljaju koliko je značajna naša saradnja sa Evropskom unijom. U poslednjih devetnaest godina naša zemlja je na ime bespovratne pomoći od EU dobila gotovo četiri milijarde evra. Pogledajte objekte koji su u Zrenjaninu obnovljeni ili izgrađeni. Na skoro svakom od njih stoji natpis „Projekat realizovan uz pomoć EU”.
Ako pobedite na izborima, kako vidite Zrenjanin? 
– Sasvim sam siguran da će lista Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu ostvariti odličan rezultat. Vreme je da ujedinjene vojvođanske snage pobede u najvećem gradu Banata koji je iznuren zbog nesposobne i bahate vlasti i sasvim je sigurno da će biti puno posla na popravljanju situacije. Zdrava pijaća voda mora poteći. Kada preuzmemo odgovornost za upravljanje gradom, kafileriju ćemo zatvoriti u roku od 90 dana ukoliko u tom roku ne ispuni sve zakonom propisane obaveze. Želim da naglasim da će nam prioritet biti i stvaranje efikasne uprave koja mora biti servis građana, jer je današnja troma. Sistem komunalnih preduzeća mora znatno kvalitetnije pružati usluge građanima. Vodovod i kanalizacija su primer lošeg upravljanja, ali ništa bolja situacija nije ni u Gradskoj čistoći.

Koji su vaši glavni ciljevi?
– Naš cilj je da grad bud čist, trava pokošena i smeće na vreme odneto, što sada nije tako. Akcenat ćemo staviti i na podizanju kvaliteta života u selima. Nekada bogata sela, danas podsećaju na napuštene salaše. Vojvođanski front i LSV su dobra vest za Zrenjanin.

Miroslava Malbaški