BOJAN MIJATOV, DIREKTOR JU „SPORTSKI OBJEKTI”, O REKONSTRUKCIJI MEDISONA

Umesto jednog, u hali će biti tri terena
Rekonstrukcija hale sportova Medison trebalo bi da počne sredinom oktobra, planom je predviđeno da poslovi budu gotovi za 60 dana. Vrednost radova procenjena je na više od 24 miliona dinara, a novac je na osnovu projekta obezbeđen od IPA fondova Evropske unije. Bojan Mijatov, v.d. direktora Javne ustanove „Sportski objekti”, govori za „Zrenjanin” o pomenutom, ali i o drugim poslovima na halama, salama i terenima koji su u nadležnosti Ustanove.
Šta će se najpre raditi u Medisonu?
– Čim bude završena javna nabavka, potpisaćemo ugovor sa izvođačem radova. Prvi korak je demontaža postojećeg terena, tribina i kancelarija. Potom sledi sanacija toaleta i svlačionica i postavljanje tri višenamenska terena pogodna za rukomet, košarku, odbojku i mali fudbal. U drugoj fazi, naredne godine, predviđena je dogradnja ostave za rekvizite, dodatnog prostora za svlačionice sa tuševima, kao i teleskopske tribine.
Gde će sportisti trenirati i igrati utakmice dok posao ne bude završen?
– Sezona u većini sportova je počela, a imamo mnogo klubova koji koriste Medison. Uskoro će biti održan sastanak rukovodilaca hale sa predstavnicima ekipa. Cilj je da se sačini najbolji mogući raspored. Klubovi koji nastupaju u najvišem rangu dobiće termine u Kristalnoj dvorani, a ostalima ćemo ponuditi školske ili neke druge sale. Nadam se da ćemo uspešno premostiti period dok će Medison biti zatvoren, a kada posao bude završen biće jednostavnije jer ćemo imati tri terena, pa će isto toliko ekipa istovremeno moći da trenira.
Da li to znači da ćemo do sredine decembra utakmice većine naših klubova gledati samo u Kristalnoj dvorani?
– Da, biće tesno, ali verujem da ćemo moći da ispunimo zahteve velikih klubova, ali da ni oni drugi neće ispaštati. Nisam siguran da će svima odgovarati, svi ćemo morati da se strpimo. Problem je što klubovi koji su u najvišem ragnu imaju strogo propisane satnice i termine za igranje utakmica, a to su uglavnom subota i nedelja.
Da li će se i u novoj hali nešto raditi?
– Saniraćemo deo krova Kristalne dvorane na kojem je pukla zaštitna opna, a potrebno je i da se kompletira sistem grejanja. Ovog leta smo servisirali postojeće sisteme za hlađenje i grejanje, što do sada nije rađeno. Sistem mnogo bolje funkcioniše, efikasniji je, a smanjeni su i troškovi.
Nedavno je počeo da radi pokriveni bazen, šta je urađeno na tom objektu?
– Svake godine pre početka sezone bazen ispraznimo, dezinfikujemo školjku i uklanjamo naslage. Ove godine smo završili još neke sitne radove, a u međuvremenu je otklonjen i kvar na sistemu grejanja. Radili smo i na spoljašnjim bazenima. Saniran je cevovod ka dečjem bazenu, a naredne godine nas očekuje isti posao, ali na velikom bazenu. Planiramo da uradimo prelivne kanale i pločice.
Glavni teren na Gradskom stadionu je u lošem stanju, da li je planirana sanacija?
– Za sada je izvesna izgradnja nove atletske staze, a za popravku terena treba mnogo novca. To je kapitalna investicija i za sada nije u planu. Trava na glavnom terenu je oronula, trebalo bi da uradimo 600 do 800 kvadratnih metara drenaže. Želimo da stadion bude funkcionalan, da se na njemu igraju vrhunske fudbalske utakmice, ali nemamo novca za sanaciju. U okviru budžeta kojim raspolažemo, trudimo se da stadion i druge objekte održavamo, popravimo sve što možemo, da sprečimo propadanje i maksimalno održavamo higijenu. Ali, mnogo zavisi i od korisnika objekata koji moraju da vode računa o prostoru koji besplatno koriste.

BRIGA O 11 OBJEKATA
JU „Sportski objekti” stara se o novoj i staroj hali, Gradskom stadionu, Domu borilačkih sportova, SC „Mala Amerika”, SC „Jug bazeni”, SRC „Partizan”, tereni „Barice”, stadionu FK Radnički, teniskim terenima „Galeb” i Gradskom strelištu. Kroz te objekte mesečno prođe oko 14.000 sportista i rekreativaca, a o halama, terenima, igralištima i bazenima brine oko 70 zaposlenih u pomenutoj ustanovi.
B. MANDIĆ