BORISLAV UMIĆEVIĆ KOMENTARIŠE MERE VLADE SRBIJE ZA PODRŠKU PRIVREDI

Pomoć usmeravati onima kojima je najpotrebnija

Nije mi jasno šta se želi postići merom direktne pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima. Mislim da je duboko nepravedno jednako dati onima koji nemaju ništa i onima kojima ova suma ništa, ili veoma malo znači, a kojih je najviše – kaže Umićević

U ovom trenutku je nemoguće sagledati sve posledice koje će na ekonomiju i društveni život ostaviti pandemija korona virusa. Kada ovo veliko zlo prođe, analiziraćemo šta se dogodilo, da li je moglo drugačije da se postupi, kakve su i koliko dalekosežne stvarne posledice. Sada je najvažnije da iz ove bitke koja je u punom jeku izađemo sa što manje gubitaka i sa što je moguće manjim posledicama – smatra Borislav Umićević, vlasnik i direktor kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering).
Naš sagovornik naglašava da podržava mere koje je država donela za pomoć privredi i ublažavanje posledica poslovanja preduzeća nastalih zbog epidemije.
– Treba voditi računa o tome da sve privredne grane ni približno nisu podjednako ugrožene novonastalom situacijom. Na osnovu toga i pomoć treba prioritetno usmeravati onima kojima je ona najpotrebnija. Prema onome što se sada može sagledati to su: transport, turizam, ugostiteljstvo, razne vrste usluga, kao i niz drugih delatnosti – kaže naš sagovornik.
Umićević procenjuje da je dobro to što će se mera privremenog moratorijuma na isplatu dividendi selektivno primenjivati samo na firme koje se budu pojavile kao korisnici mera podrške privredi.
– Iskren da budem, nije mi jasno šta se želi postići merom direktne pomoći od 100 evra svim punoletnim osobama. Mislim da je duboko nepravedno jednako dati onima koji nemaju ništa i onima kojima ova suma ništa, ili veoma malo znači, a kojih je najviše. Sa druge strane, u budžetu države nastaće velika praznina koja se na neki način mora nadomestiti – ističe Umićević i dodaje da podržava povećanje plata zdravstvenim radnicima koji, kako naglašava, zaslužuju i mnogo više, ali u skladu sa realnim mogućnostima kojima država sada raspolaže.
U okviru Kompanije čiji je vlasnik Borislav Umićević posluju tri pravna subjekta: „UM-ING” DOO, „Petkus inženjering” DOO i „Petkus proces kontrol” DOO. Firme rade u dve smene. Kako kaže prvi čovek Kompanije, svi zaposleni su zdravi i nijedan radnik nije otpušten. Preduzete su sve mere dezinfekcije i zaštite, a delu zaposlenih omogućen je rad od kuće.
Projektovanje, priprema i proizvodnja se u ovoj firmi odvijaju prema planu. Radovi na montaži, na više lokacija u zemlji i inostranstvu, trebalo bi da krenu početkom maja, pa će veliki problem nastati ako se do tada ne ukine vanredno stanje i ograničenje kretanja. Posebno brine kada će se ponovo otvoriti granice zemalja članica EU gde imaju ugovorene velike poslove.
– Sve u svemu, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se nalazimo, za sada dobro funkcionišemo. Sa nestrpljenjem i optimizmom očekujem kraj ovih muka. Inače, kao zaposleni aktivni penzioner koji ima više od 65 godina poštujem, ali lično vrlo teško prihvatam, meru kućnog pritvora, ne ulazeći u njenu neophodnost i opravdanost i jedva čekam da svemu ovome dođe kraj – zaključuje Borislav Umićević.

  • VRATILI RADNIKE IZ ETIOPIJE
    – Imali smo mnogo problema sa vraćanjem osmorice radnika sa gradilišta u Etiopiji. Na sreću, uspeli smo, ne obazirući se na troškove, da im obezbedimo transfer od Adis Abebe do Istanbula, kao i privremeni smeštaj u Istanbulu, a zatim i povratak letom za Beograd u organizaciji Vlade Srbije. Imamo velike ugovorene projekte u realizaciji i uglavnom su to izvozni poslovi. Za sada, nemamo problema sa nabavkom repro materijala, što je u našem poslu strateška funkcija, kao ni sa tekućom likvidnošću firme. Za sada, redovno izmirujemo sve dospele obaveze – iskren je Umićević.

Miroslava Malbaški