BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJE SVETKOVINE U BLOM BLATU: Ušećerene jabuke i paketići

U Belom Blatu je praznično. Po tradiciji, prvo je okićena seoska jelka, koja je postavljena na platou centralnog beleoblatskog trga. Deca škole, zajedno sa njihovim učiteljicama, okitila su jelku sa mnogo ljubavi i dobrih želja. Organizovana je, opet po tradiciji, duhovna božićno-novogodišnja priredba uz učešće školske dece, crkvenog hora, Kluba žena i Mesne zajednice, kao centralnog pokrovitelja ovog okupljanja . Prisutnima se prvo obratio predsednik Saveta MZ, Miroslav Markuš, čestitajući svima praznike i poželevši svima zdravlje, duhovno blagostanje i prosperitet zajednice.

– Sama priredba bila je ispunjena dobrom energijom , lepim sadržajem i istinskim zajedništvom našeg multikulturalnog sela. Upravo tu dimenziju multikulralnosti upotpunili su naši prijatelji iz Fondacije 021 i predsatvnici nevladinog sektora, realizujući projekat „Čuvarkuća“, koji sadržajima i ciljevima korespondira u potpunosti sa principima življenja beloblatske zajednice. Poslen završetka priredbe pristigao je i seoski Deda Mraz sa džakom punim slatkiša. Usledilo je fotografisanje za uspomenu, ali i još jedno iznenađenje, podela ušećerenih jabuka za svako dete, dar Kluba beloblatskih žena – prenosi nam deo praznične atmosfere Milan Nedeljkov, direktor mesne škole.

Za odrasle je takođe bilo domaćih kolača, toplog čaja , a za one starije i kuvanog vina. I na kraju, pre odlaska svojim domovima, želja svih prisutnih jeste da se ova tradicija nastavi.

M.B.