BRAĆA NENAD I BRANISLAV BOGDANOV POVEĆAVAJU PROIZVODNJU MLEKA

Od dve do 32 muzne krave

Ovih dana paori polako svode račune i neretko konstatuju da ipak nije sve tako crno kako što je letos izgledalo.
– Uspeli smo da održimo, pa i povećamo proizvodnju mleka. Ona na dnevnom nivou iznosi 450 litara. Ako imamo u vidu povećanje otkupne cene na 65 dinara za litar, kao i da su isplaćene državne premije za drugi i treći kvartal, ne možemo da budemo nezadovoljni – kažu braća Nenad i Branislav Bogdanov iz Tomaševca.
Mladi farmeri već desetak godina uspešno sarađuju sa „Mlekoproduktom” koji im je pomogao da svoju proizvodnju u tom vremenskom periodu značajno uvećaju.
– Kada smo počeli, imali smo dve muzne krave, a danas na gajimo 32 grla. Posedujemo samo 15 jutara sopstvene zemlje, a za sadašnju farmu valja obezbediti najmanje 200 tona silaže i druge stočne hrane – kažu naši sagovornici.
Nenad ističe da su prethodnih godina u zakup uzimali državnu zemlju kada je bilo moguće dobiti je u ataru sela u kojem žive. Poslednjih godina na konkursu im je ponuđeno na korišćenje zemljište u Knićaninu i tu mogućnost nisu prihhvatili.
– Jednostavno, odlučili smo se za zakup po tržišnim uslovima, te smo ove godine obrađivali oko 80 jutara obradivih povšina. Inače, u Tomaševcu je proizvodnja mleka značajno smanjena. Pojedini stočari su odustali kada je cena pre šest meseci ili godinu dana bila potpuno destimulativna – ističe Nanad Bogdanov.

On dodaje da su se uslovi od letos značajno izmenili. Nastala je prava jagma za mlekom. Uz zrenjaninsku mlekaru, pojavili su se i oni iz Sombora, Pančeva, Uba, IMLEK- a… Otkupna cena se menja na dnevnom nivou, ali Bogdanovi posebno nalašavaju da imaju puno poverenje u „Mlekoprodukt”. U Tomaševcu je, ne tako davno, bilo 1.500 muznih krava. Selo kraj Tamiša poznato je i po ovčarstvu.
– Decenijama je kod nas u maju održavana izložba stoke. Tradicija je ove godine prekinuta upravo zbog situacije u stočartsvu i velike suše koja nas je značajno oštetila. Nadam se da ćemo izložbu uz pomoć lokalne samouoprave obnoviti iduće godine – rekao je Nenad Bogdanov, koji je i sekretar Udruženja stočara u Tomaševcu.
Braća Bogdanov su među malobrojnim poljoprivrednicima koji su koliko-toliko zadovoljni godinom na izmaku i sa dosta optimizma gledaju u budućnost. Planiraju dalje proširenje farme i povećanje proizvodnje mleka. Kako kažu, veruju u sigurnost i isplativost tog posla.

N. Božović

FARMERI KAO RADNICI
Nekadašnji direkor „Mlekoprodukta” Živanko Radovančev, koji je bio na čelu preduzeća više od 40 godina, posebnu pažnju je posvećivao neposrednim proizvođačima mleka. Tako je krajem prošlog veka više od stotnu njih, koji su bili i stalni kooperanti mlekare, imalo su status kao i ostali stalno zaposleni radnici.

OBEZBEDILI DOVOLJNO HRANE
– Spasilo nas je ove godine miholjsko leto, visoke temperature i septembarske kiše. To je doprinelo da imamo još jednu koševinu lucerke u oktobru. Uz hranu koju smo ranije obezbedili, to je dovoljno za naš stočni fond. Takvo vreme pomoglo je i onima koji stoku drže na pašnjacima gde trave ima i u ovih decembarskih dana – kaže Branislav Bogdanov.