BUDIMIR JOVANOVIĆ, PRIVREDNIK, ČLAN UPRAVNOG ODBORA „SVETOSAVLJA”

Ovaj Grad zaslužuje i imaće i moći će više

Kada je reč o privredi, verujem da će se stope ekonomskog rasta od 4-4,5 procenta zadržati na tome i da će to biti osnova za rast standarda – ocenjuje Budimir Jovanović, direktor „Keramike Jovanović”.
– Dozvoljavam sebi da se predstavim i kao društveni radnik. Na čelu sam kompanija u čijem sastavu su, kao povezana lica, svim generacijama poznate firme, sada u obliku Drštava sa ograničenom odgovornošću, „Ogrev”, „Termika” i nekada ciglana, a sada proizvođač blokova za gradnju i fert-ispuna. Poznato je da sam jedan od osnivača, sada član Upravnog odbora, društvene organizacije „Svetosavlje” i rukovodstva Zrenjaninskog poslovnog kluba –ZREPOK – kaže naš sagovornik. Razgovor vodimo u kancelariji u kojoj, nad radnim stolom, dominira reprodukcija čuvene slike Uroša Predića „Kosovka devojka”.

Svedoci smo oživljavanja građevinarstva – radi li se tu o trenutku ili trendu koji obećava više?
– Intenziviranje gradnje rezultat je oživljavanja privrede grada i regiona u poslednje dve-dve i po godine. Poznat je podatak da je broj zaposlenih samo na području Zrenjanina povećan za oko 3.000. Dobro je što se mahom radi o zapošljavanju u industriji, dakle produktivnom zapošljavanju. Trgovina i promet mogu na duže vreme rasti samo na osnovu porasta materijalne proizvodnje. Naravno, ne smemo smesti s uma da smo imali veliki pad tokom svetske ekonomske krize (2008-2013). Oporavak nije bio lak, pa je po mojim saznanjima ovaj uspon krenuo početkom 2017. godine. Ako razgovor svedemo na nivo porodičnog budžeta, doći ćemo do realnog porasta zarada, i istorijskog minimuma kamatnih stopa na stambene kredite, koje su sada između tri i četiri procenta na godišnjem nivou.
Kako komentarišete ocenu da su intenziviranju investicija doprinele i industrijske zone?
– Ta ocena je realna. Opremanje industrijskih zona, koncipirano pre skoro deceniju i po, bila je odlična stvar. Rezultati su, kroz dolazak stranih, a i domaćih investitora usledili odmah, a po jenjavanju krize, zahvaljujući i merama republičke Vlade, postaju još impresivniji.

Oseća li se to i u poslovanju Vaše kompanije?
– Svakako! Proizvodi „Neimara” – blokovi za zidanje i fert-ispune, roba koja se može naći u „Ogrevu” – sve za zidanje i opremanje stanova i kuća; od cementa i armature do najkvalitetnije španske, italijanske i domaće keramike i termoizolacioni materijali „Termike” na bazi perlita, kao i oni koji se primenjuju za filtere u industriji skroba, uljarama i fabrikama voćnih sokova – dobro su poznati po kvalitetu i uslovima prodaje. Tu bih dodao da na stovarištima „Ogreva” raste prodaja ogrevnog drveta, posebno peleta koji se koristi u savremenim pećima. Sve više se traže kvalitetni materijali za toplotnu izolaciju.

Aktuelna je priprema za gradnju stembeno-poslovne zgrade u Obilićevoj ulici.
– Na terenu koji je već raščišćen kod Magistrale (Bulevar Milutina Milankovića) biće, po projektu arhitektinje Slađane Halas, izgrađen objekat sa šest etaža: podrumom sa 26 garažnih mesta, sa prizemljem i četiri sprata, ukupno 46 stanova površine od 44 do 90 kvadratnih metara.
Grajanje će biti na gas pošto nema mogućnosti priključenja na toplovod. Pošto se Bulevar proteže u pravcu istok – zapad, građevina će „gledati” na sever i jug. Lokacijski uslovi su obezbeđeni, građevinsku dozvolu očekujemo u martu, a gradnja treba da počne na leto, i da bude završena za godinu dana. Verujem da će stanovi i lokali biti brzo prodati, interesovanja već ima. Naravno, ne mogu još ništa reći o ceni kvadrata.

Dosta se govori o posečenim platanima uz pešačku stazu u Bulevaru.
– Da, i ja bih ih najradije poštedeo, ali to zbog poštovanja takozvane regulacione linije, što je stvar urbanizma, nije bilo moguće.

U gradu ima mnogo zapuštenih i oronulih objekata.
– To je istina i to objekata koji, takvi, nikako ne bi smeli da budu tu, da ne idemo dalje od zgrade u kojoj je Privredna komora. Mislim da nema dovoljno sinhronizacije, a možda i dobre volje, da se neki drastični slučajevi reše na pristojan način. Mislim tu na porušeni objekat u glavnoj ulici i stanje zgrade nekadašnje Robne kuće „Beograd”. Ali, ima i pozitivnih primera.

  • STIPENDIRANJE ĐAKA I STUDENATA
    – „Svetosavlje” brižljivo negujue tradiciju čovekoljublja i svake godine stipendira dvadesetak odličnih đaka i studenata iz porodica sa više dece i slabijih materijalnih mogućnosti – kaže Budimir Jovanović, koji je među začetnicima ovakvog humanitarnog koncepta.

M. Stojin