Bugarski splav na našem jezeru

Piše: Dalibor Bubnjević

Pravno, sve je jasno! Investitoru iz Zrenjanina je dozvoljeno da na Jezeru 3 postupi u skladu sa inicijalnom zamisli. Nakon višegodišnjeg parničenja, ne postoji pravna prepreka da se postavi splav, koji je do nedavno izazivao veliku buru u javnosti.
Povoljan pravni ishod po ovdašnjeg investitora izazvao je pozitivne reakcije u regionu. Ovih dana se može čuti da bi moglo biti upućeno pismo o namerama privrednika iz Velikog Trnova da postavi plutajući objekat na drugoj lokaciji u centru grada. Vredno pomena jeste da mu planska akta, koja su nedavno potvrđena, pružaju tu mogućnost.
Bugarski preduzetnik ne bi bio konkurencija ovdašnjem privredniku. Prema nezvaničnim saznanjima, on planira da na 200 kvadratih metara pruža usluge igara na sreću i prenoćišta. Osnovni motiv za navedenu investiciju je povezivanje Velikog Trnova (mesto sahranjivanja Svetog Save) i Banata, gde je podignut prvi ustanak protiv Otomanske imperije u ovim krajevima.
Čuje se takođe da će ugledni Bugarin angažovati najpoznatijeg ovdašnjeg arhitektu kako bi mu konstruisao splav. Prema nezvaničnim saznanjima, projektni zadatak biće dočaravanje „hrišćanskog snoviđenja“ u kontekstu Srbije dvadeset i prvog veka.