Čemu služi Školska uprava?

Piše: Dalibor Bubnjević

Roditeljima đaka prvaka i ove godine je mnogo lakše. Grad Zrenjanin je njihovim mališanima obezbedio besplatne udžbenike! Oni im sleduju zajedno sa torbama i priborom – sveske, pernice i sl. Navedenim činom je lokalna samouprava demonstrirala odgovornost. To je učinila u vremenskom periodu kada su najveći izdaci za domaćinstvo.
Početak školske godine je obeležen izmeštanjem nastave iz Tehničke u Hemijsko-prehrambenu školu. Urušavanje objekta nekadšnje „Vase Jankov“ primoralao je susede na gostoprimstvo. Reč je o iznuđenom, ali ne i dugoročnom rešenju. Sada je pravo vreme da se dokažu Republika, Pokrajina i društveno odgovorne kompanije. Nije valjda da takav zbir lidera ne može da zameni azbestnu građevinu koja je podignuta šezdesetih godina prošlog veka?!
Mnogi sa nestrepljenjem očekuju 1. septembar. Sem profesora i roditelja, javnost je takođe uznemirena. Tome je umnogome doprinela Školska uprava za Banat, odnosno Ministarstvo prosvete. Njihova komunikacija sa novinarima neodoljivo podseća na onu koju je sprovodila tajna služba DDR-a (ŠTAZI). Kako drugačije objasniti činjenicu da list „Zrenjanin“ dve nedelje nije mogao da sazna koliko dece kreće u prvi razred osnovnih i srednjih škola!
Iako se banatski prosvetni administratori prave nevešti, svedočimo brojnim primerima uplitanja prilikom zapošljavanja…