ČESTEREG: Kuhinja iz mog zavičaja

Treći etno festival “Kuhinja iz mog zavičaja”, u organizaciji Udruženja žena „Mladost“ iz Česterega, održan je u subotu, u lepom ambijentu seoskog parka oko novoizgradjene crkve. Učestvovalo je 11 udruženja iz Radojeva, Aleksandrova, Novih Kozaraca, Banatskog Velikog Sela, Bašaida, Kumana, Banatskog Dvora, Srpskog Itebeja, Torka. Sva udruženja su izložila starinske rukotvorine i jela. U takmičarskom delu, ocenjivala se najbolja proja. Članovi žirija su bile kuvarica Marta Golić i Ilinka Garić iz Česterrga i Marica Vukajlović iz Jase Tomića.
Nijanse su odličivale o pobedniku, ali su članice žirija jednoglasno izabrale dva treća, dva druga i prvo mesto. Treće mesto podelila su Udruzenje žena iz Kumana i Gradjansko drustvo Bašaid. Drugo mesto pripalo je Asocijaciji žena iz Krajišnika i Udruženju žena Banatski Dvor, a prvo mesto su osvojile žene iz Udruzenja Klaričani i Klaričanke iz Radojeva.
– U parku kod crkvene porte, priređen je i kulturno- umetnički program u kome su učestvovali članovi Kud-a “Petar Kočić” iz Česterega, recitatori, pisci i gitatisti mesne Osnovne skole “Petar Kočić”, kao i mlada talentovana vokalna solistkinja Vanja Umićević iz Krajisnika. Sve je proteklo u vrlo lepoj i prijatnoj atmosferi – kaže predsednica “Mladosti” Slavica Mitrović.
M. Bečejac