ČESTREG: Udruženje žena „Mladost” dobilo priznanje Opštine

Udruženje „Mladost“ iz Česterega  je, povodom Dana Opštine Žitiste, dobilo je zahvalicu za doprinos u očuvanju narodnog stvaralaštva i za doprinos u afirmaciji lokalne zajednice.

– Velika je naša zahvalnost svima koji su prepoznlali naš rad, trud i zalaganje Ujedno bih se zahvalili i ljudima koji su nas predložili za ovo priznanje, koji su prepoznali naš trud i zalaganje za očuvanje tradicije i kulture i kulturnog nasledja svoga kraja, kao i humanitarnog rada i zalaganja za bolji život žena na selu -kaže Slavica Mitrović, predsednica „Mladosti”

Udruzenje „Mladost“ je osnovano 2018. godine. Ima desetak aktivnih clanica. Cilj  osnivanja, kao i sav rad za ovo kratko vreme, jeste čuvanje od zaborava običaja, kulture i tradicije i etno vrednosti  prvenstveno iz  Bosanske Krajine odakle su doseljeni stanovnici Česterega i kulturne vrednosti mesta u kome žive.

– Istakla bih sa ponosom našu manifestaciju „Kuhinja iz mog zavičaja“ čiji je cilj da se prikažu stara tradicionalna jela iz krajeva odakle potiču udruženja koja učestvuju na manifestaciji, kao i stari  etno predmeti.  Manifestacija je uspešno organizovana dve godine, a učestvovalo je po 15 udruženja. Ocenjivala se najbolja proja, odnoso jelo od kukuruza i najlepši etno štand. Svi učesnici i posetioci mogli su da uživaju u pravim ukusnim starinskim jelima i da vide etno predmete stare i više od 100 godina, kao i sve rukotvorine naših žena – naglašava Slavica.

– Učesnici smo i dobitnici mnogobrojnih nagrada. Istakla bih da vrlo uspešnu saradnju i razumevanje kao i podršku koju  imamo od Opstine Žitiste, Kulturno- prosvetne zajednice, Mesne zajednice Čestereg, Zemljoradničke zadruge „Mladenova Krajina“ Čestereg, i drugih udruženja i gradjana. Iskoristila bih ovu priliku da pohvalim sve članice iz svih udruženja koje svojim radom , trudom, znanjem,voljom i željom rade na tome i pomažu da se naša kultura , tradicija i etno stvaralaštvo u bilo kom smislu ne zaboravi, da i dalje održavamo naše manifestacije u što većem broju , da se družimo, pomažemo i da sve ovo što  više prenesemo na mladji naraštaj.

Virine „Mladosti” prepune su nagrada, pehara sa brojnih manifestacija osvojenih ne samo u regionu, već šire.

M. Bečejac

Foto: arhiva UŽ „Mladost”