ČLANICE UDRUŽENJA ŽENA „VELIKO SRCE” IZ LAZAREVA BAVE SE RUČNIM RADOM, MESE BOSANSKE PITE I PRAVE ZANIMLJIVE UKRASE

Duh zavičaja protkan motivima ravnog Banata

Kada jedno pitomo banatsko selo kakvo je Lazarevo, u kojem živi blizu 3000 stanovnika, ima više od sedamnaest udruženja, to mnogo govori o aktivnostima u tom naselju. Jedno od udruženja po kojem je Lazarevo poznato je i „Veliko srce”.
Članice, kojih ima 48, bave se ručnim radom, izradom nakita od testa i pustovane vune, prave zanimljive predmete od recikliranog papira i plastičnih kesa, a nije im nepoznata ni sve popularnija dekupaž tehnika. Osim toga, cilj im je da očuvaju duh zavičaja, ali i da svemu dodaju motive Banata.

BRINU I O DECI I OMLADINI
Ono što njihove štandove izdvaja od drugih i privlači pažnju posetilaca na brojnim manifestacijama, jesu bosanske pite od domaćih, tegljenih kora sa nadevima od sira, zelja, krompira i bundeve.
Udruženje „Veliko srce” predstavilo se na „Banatskoj priči” na Bagljašu, „Banatskoj bajci” koju organizuje Turistička organizacija Zrenjanina, kao i na Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK) koja se svake godine održava u drugom mestu.
Vredne Lazarevljanke sa svake smotre donesu i pregršt nagrada. Obeležavanje slave sela je dan kojem posvećuju posebnu pažnju, a tada sve što rade dobije prazničnu notu. Najveću pomoć i podršku daje im Savet Mesne zajednice na čelu sa predsednikom Radovanom Tihomirovićem. Da sve bude na svom mestu i da se svaka članica oseća kao kod svoje kuće, brine predsednica Udruženja Milanka Furtula.
– Udruženje je osnovano 25. februara 2012. godine na inicijativu moje prijateljice Anice Batinić, koju sam svesrdno podržala. Misija Udruženja žena „Veliko srce” je da u svoj rad uključi što više meštanki i nauči ih starim zanatima i receptima. Ne zaboravljamo ni decu i omladinu, jer želimo da unapredimo društveni život u selu. Tokom godine često organizujemo radionice, a broj polaznika koji dolaze je za svaku pohvalu – priča Milanka Furtula.

11 - 1 B Kobasicijada Belo Blato

ETNO KUĆA – VELIKA ŽELJA
Ovom Udruženju potreban je prostor u kojem bi prikazale sve ono što rade i posetioce upoznale sa tradicijom, običajima, starim zanatima…
– Najveća želja nam je da uredimo etno kuću u kojoj bismo izložile sve predmete koje smo do sada uradile, kao i brojne nagrade, diplome i priznanja koje smo dobile na raznim manifestacijama. U tom autentičnom prostoru organizovale bismo još više radionica. Planiramo da osmislimo manifestaciju po kojoj bismo bile prepoznatljive i da na nju pozivamo prijatelje iz drugih udruženja – dodaje naša sagovornica.
Uz Milanku Furtulu, koja izrađuje ležaljke od kanapa, u Udruženju su i Radinka Avramović koja osvaja nagrade za kolače, Božica Đurić izvrsno mesi domaća peciva i slavske kolače, a voli i heklanja. Zora Božović pravi slatke kolače, a Ljubica Zovko se bavi dekupaž tehnikom i tome uči članice Udruženja i decu. Pomaže joj Nada Stjepanović, a u pauzi radionica mališane uvek iznenadi kolačima koje donese.
Jovanka Stanišić koristi plastične kese od kojih nastaju zanimljivi predmeti, a usput mesi peciva i bavi se svim vrstama ručnog rada. Brankica Cvetić izrađuje predmete od papira, a posebno su originalne korpice koje izgledaju kao da su od pruća. Edukator origami radionica je Milijanko Rašo, uvek spreman da se pridruži i pomogne ženama.
Slikarka Dana Lalović organizuje obuku za izradu nakita od testa, a sa decom iz sela oslikala je i ukrasila zidove mnogih kuća u Lazarevu. Posebno se ističe mural na Domu kulture.

11 - 1 C izlaganje rukotvorina

JOKA POČASNA ČLANICA
Učiteljica u penziji Milica Rakita izrađuje čarape sa motivima iz Bosanske Krajne odakle je poreklom, a pripada joj i zasluga za prelepo, negovano cveće koje krasi centar sela.
Jovanka Stanišić, koju svi od milja zovu Joka, najstarija je i od skoro počasna članica. Od malih nogu hekla, veze, plete i šije.
– Odrasla sam u višečlanoj porodici. Štrikanje i pletenje sam učila još od majke kada sam bila devojčica. Taj tipičan ženski zanat trebalo je na nekog preneti. Pribor za štrikanje i heklanje mi je uvek bio u rukama. A i mom ocu nijedan posao nije bio stran. Podšivao je kožom pletene papuče, pa sam zanat naučila od njega, a i danas se time bavim – kaže Stanišićeva koja je nagrađena na prošlogodišnjem MIRK-u u Bačkoj Topoli trećom nagradom, a ove godine u Čantaviru pripala su joj dva prva mesta za pletivo i ukusna peciva. Veze kecelje i šeširiće koje rado poklanja, a kada se ne bavi ručnim radom, voli da čita.
Ovo Udruženje, osim što se bavi izradom rukotvorina i negovanjem tradicije, brine i o zdravstvenoj zaštiti žena, dostupnosti zdravstvenih usluga ženama sa invaliditetom, upoznaje članice sa radom SOS telefona za žene žrtve nasilja, kao i informisanjem o institucijama kojima one mogu da se obrate. Takođe, svaka članica koja je zainteresovana može da sazna kako se pristupa izradi biznis plana i pokreću sopstveni poslovi.

11 - 1 E Dekupaz predmeti

  • NAGRADE I PRIZNANJA
    Međunarodna izložba rukotvorina i kolekcionarstva (MIRK) je manifestacija koju Lazarevljanke ne propuštaju. Prošle godine je održana u Bačkoj Topoli, a članice Udruženja „Veliko srce” su se vratile sa deset prvih nagrada i po jednom drugom i trećom. Lane su na manifestaciji „Izađi mi na teglu” zauzele treće mesto u pripremanju ajvara. Ove godine su na MIRK-u u Čantaviru osvojile 11 prvih mesta u izradi rukotvorina i peciva i tri velemajstorska priznanja: Milanka Furtula za izradu ležaljki od kanapa, Božica Đurić za heklanje i Brankica Cvetić za izradu korpi od papira.

 

MIROSLAVA MALBAŠKI