CRVENI KRST ZRENJANIN: Dobrovoljni davaoci aktivni i u varednom stanju

Vanredno stanje nije zaustavilo dobrovoljno davalaštvo u Zrenjaninu. Dobrovoljni davaoci krvi u Zrenjaninu, pogotovo oni sa iskustvom, znaju da je u kriznim vremenima dragocena tečnost još dragocenija. Zato su obe akcije, koje je Crveni krst organizovao tokom vanrednog stanja, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, bile upešne, kao i u redovnim uslovima.

Akciji organizovanoj 26. marta, u prostorijama Kulturog centra Zrenjanina, odazvala su se 63 dobrovoljna davaoca, a prikupljena je 54 jedinica krvi.

Akcija je realizovana u skladu sa svim merama koje je donela Vlada Republike Srbije tokom vanrednog stanja, kako bi se obezbedila maksimalna zaštita dobrovoljnih davalaca ali i volontera Crvenog krsta Zrenjanin i članova ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine – kaže sekretarka CK Zrenjanin Aleksandra Tanasijević.

Crveni krst Zrenjanin upućuje zahvalnost svim sugrađanima, dobrovoljnim davaocima krvi, pre svega na pokazanoj humanosti i solidarnosti u ovim teškim trenucima, ali i na pokazanom strpljenju i poštovanju svih smernica koje su uvedene iz bezbednosnih razloga zahvaljujući čemu je akcija nesmetano realizovana. Posebnu zahvalnost upućujemo Goranu Marinkoviću, direktoru Kulturnog centra Zrenjanin koji je ustupio prostor za realizaciju akcije – kaže sekretarka.

Aleksandra Tanasijević podseća da posebno sada, kada Kovid-19, situaciju u kojoj se nalazimo čini sve složenijom, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno.

Ne smemo zaboraviti da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve – istiće sekretarka CK Zrenjanin. Svaka jedinica krvi je dragocena. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom. I tokom vanrednog stanja prikupljanje krvi odvijaće se prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima. O svim eventualnim promenama u rasporedu davaoci krvi će biti blagovremeno obavešteni.

Branka Jajić

Foto: Crveni krst Zrenjanin