CRVENI KRST ZRENJANIN U PROŠLOJ GODINI PRUŽIO 50.000 VOLONTERSKIH SATI

Na usluzi sugrađanima

Unapređenje zajednice, rad, briga, učenje, brojne aktivnosti i angažovanje jeste ono što odlikuje volontere Crvenog krsta (CK). To se ogleda i u broju realizovanih sati tokom prošle godine – 50.000. Između ostalog, organizovano je 11 vanrednih i 37 redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi. U okviru njih 2.200 Zrenjaninaca dalo je najdragoceniju tečnost, a prikupljeno je 1.963 jedinica.
O delovanju u doba korone govori Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.
– Dve godine za nama bile su više nego specifične. Pružati pomoć ugroženim sugrađanima u vreme epidemije virusa kovid 19 je bio svojevrstan izazov sa kakvim prethodnih godina nismo imali iskustva. Od januara prošle godine, volonteri Crvenog krsta pružaju podršku Domu zdravlja sa ciljem da budu vakcinisani svi građani koji su pozvani na punkt, u što kraćem vremenskom periodu na bezbedan način.
Mladi aktivisti su poslednjih godina prisutni na gotovo svim značajnijim manifestacijama i postali su svojevrstan prepoznatljiv brend grada. Veliki broj sati ostvaren je realizacijom dve bazične aktivnosti: distribucija toplih obroka i paketa hrane u okviru programa „Narodne kuhinje” (koja u kontinuitetu radi od 2009. godine) i akcija dobrovoljnog davanja krvi – istakla je Aleksandra Tanasijević.

RAD SA MLADIM VOLONTERIMA
U Crvenom krstu Zrenjanin godinama se potencira rad sa mladima. Kontinuirano se radi na zanavljanju volonterske baze.
– Generacije divnih, plemenitih ljudi su prošli kroz organizaciju Crvenog krsta i stekli bar elementarna potrebna znanja. Neki od njih su toliko uznapredovali i uz takve volontere budućnost organizacije je zagarantovana.
Jedan od dokaza da se humanitarni rad sve više poštuje je činjenica da je sve više poslodavaca koji blagonaklono gledaju na potencijalne kandidate za posao sa volonterskim stažom – ističe sekretarka Crvenog krsta u našem gradu.
Navodi da su zahvalni Kulturnom centru, Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” koja je svim mladim volonterima Crvenog krsta Zrenjanin poklonila besplatne članske karte za tekuću godinu. Narodno pozorište „Toša Jovanović” izlazi im u susret kada im je potreban prostor za realizaciju aktivnosti. Takođe im je ustupilo 40 karata za pozorišnu predstavu.

SARADNJA SA INSTITUCIJAMA
– Izuzetno je važno što Grad prepoznaje i poštuje volonterski rad. Prošlogodišnja nagrada Grada dodeljena je upravo volonterima Crvenog krsta i prijemi koje organizuje gradonačelnik povodom Svetskog dana Crvenog krsta i Međunarodnog dana volontera predstavljaju veliku čast, dodatni motiv, ali i obavezu na dalji, kontinuiran, kvalitetan rad – ukazala je Tanasijević na dobru saradnju.
Trenutno je u Crvenom krstu Zrenjanin aktivno 117 mladih volontera i oko 150 odraslih. Najmlađa aktivistkinja je trinaestogodišnja Milica Cvetić. Napominje da im je najstarija Marija Nađ (80).
– U toku prošle godine pridružilo nam se 48 novih mladih volontera, realizovano je 25 obuka i četiri Kampa za mlade volontere. Edukovani aktivisti su priredili 280 vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama – kaže Tanasijević.
Kako navodi, organizacija Crvenog krsta Zrenjanin je danas daleko prepoznatljivija i njen rad je mnogo više uvažen, nego što je to bilo ranije. Sigurno da je razlog za to predan i vredan rad, kao i mukotrpno građeno poverenje poslednje dve i po decenije.
– Kažu da se poverenje stiče godinama, gubi u trenu kao i da je potrebna večnost da se povrati. Upravo zato, činićemo i dalje sve i raditi najbolje što možemo da ga sačuvamo – rekla je na kraju Aleksandra Tanasijević.

  • Novogodišnji paketići
    Uoči novogodišnjih i božićnih praznika u akciji „Jedan paketić, mnogo ljubavi” prikupljeno je više od 600 novogodišnjih paketića.
    – Zahvaljujući brojnim donatorima, korisnici Crvenog krsta na koje smo najbolećiviji – deca u stanju socijalne potrebe (pre svega deca korisnici: Narodne kuhinje, Dnevnog centra „Alterntiva”, Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret” iz Zrenjanina, kao i ona iz Sigurne kuće i sa Odeljenja pedijatrije zrenjaninske opšte bolnice) dobila su novogodišnje paketiće. Poželeli smo da im naredna godina bude zdrava i srećna i uz molbu da vredno uče i rade na sebi kako bi izgradili bolju budućnost za sebe i zajednicu u kojoj žive – istakla je Aleksandra Tanasijević.

S. Vorkapić
foto: crveni krst zrenjanin