„CVIJIĆEVCI”: Svetlost kroz istoriju

„Svetlost kroz istoriju“ – predstava koju su pripremili i u Narodnom pozorištu sinoć izveli učenici i nastavici Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić”, bila je završnica manifestacije „Godina svetlosti u Zrenjaninu”.
U pripremi predstave učestvovalo je više nastavnika: Jelena Radmanović je pisac scenarija, Nina Čalija je pripremala glumce, Milica Nađalin i Radojka Adamov radile su kostimografiju i scenografiju, a Maja Petkanić pripremila je muziku. Osnovni kostur predstave i tehničku potporu je pripremila Biljana Tankosić, inače i predsednica Zrenjaninske grupe profesora prirodnih nauka. Pre svečanosti, glumac Miljan Vuković je govorio „Izviđače” Todora Manojlovića.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svetlosti i optičkih tehnologija. Pre 1000 godina arapski naučnik Alhazena, postavio je temelje modernoj optici i oftalmologiji. To je bila i godina kada je naš naučnik Mihjlo Pupin prijavio sedam patenata ključnih za modernu komunikaciju i 80 godina od njegove smrti.
UNESKO je 2015. godinu proglasio godinom Mihajla Pupina. Ove godina je 160. godina od rođenja još jednog našeg velikog naučnika – Nikole Tesle.
– Naše udruženje napravilo je projekat sa planom aktivnosti obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu. U tome nas je podržala gradska uprava – rekla je Biljana Tankosić. – Ciljevi su bili da upoznamo javnost i uključimo što više dece u osmišljene aktivnosti, da ukažemo na značaj nauke i fenomena svetlosti u svim aspektima moderne civilizacije i popularizacija nauke. Ciljna grupa bili su nam učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.
Projekat je podržao grad Zrenjanin. Učesnicima manifestacije dodeljene su zahvalnice, a posebno je istaknut doprinos nastavnika fizike Miše Bracića.
M. B.

godina-svetlosti2_resize godina-svetlosti3_resize godina-svetlosti4_resize