Zrenjaninska gimnazija obeležila 170 godina postojanja

Svečanom akademijom i promocijom monografije, kolektiv Zrenjaninske gimnazije je, uz brojne goste, danas u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ obeležio 170 godina od osnivanja. Ova školа, koja predstavlja temelj prosvećenosti i у kojој je znanje steklo više od 30. 000 učenika, jedna je od najstarijih gimnazija u našoj zemlji.
– Na današnji dan, 8. novembра, koji je i Dan prosvetnih radnika, obeležavamo 170 godina postojanja Zrenjaninske gimnazije. Tim povodom organizovana je ova prigodna akademija, a publikovana je i monografija koja se odnosi na period od 2006. do 2016. гodine i treća je monografija naše škole do sada, а sadrži sva imena maturanata i razrednih starešina i zaposlenih – istakao je Milan Radaković koji je direktor škole punih deset godina.
Ovom značajnom događaju, prisustvovali su, osim ostalih, i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, načelnik Školske uprave Milan Bojanić i načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš i Ljubomir Stanisavljev, kao i nekadašnji istaknuti odbojkaški reprezentativac Vladimir Grbić, sada potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije, ali i brojni profesori i kolege iz drugih škola.
Svečanost su upotpunili i đaci Muzičke škole „Josif Marinković“ a obratili su se, osim direktora škole, gradonačelnika i pokrajinskog sekretara i urednik monografije, profesor istorije Radovan Francuski, kao i Filip Krčmar, bivši učenik ove škole.
S.V.

gimnazija-0002_ gimnazija-0003_ gimnazija-0004_ gimnazija-0005_ gimnazija-0006_ gimnazija-0007_ gimnazija-0008_ gimnazija-0009_ gimnazija-0010_ gimnazija-0011_ gimnazija-0012_ gimnazija-0013_