NAJVEĆI POVERILAC SE NE OGLAŠAVA „Jugoremedija” pred bankrotom

Za zrenjaninsku Fabriku lekova „Jugoremedija” u stečaju, po svemu sudeći, biće doneta odluka o bankrotu, ukoliko sredinom ove nedelje iz Beograda ne stigne Plan reorganizacije, izmenjen i dopunjen u skladu sa zahtevom ovdašnjeg Privrednog suda.

Kako saznajemo, vodeći poverilac „Jugoremedije”, firma „Heta real estate”, vlasnik potraživanja koja je od propale farmaceutske kuće imala „Hipo Alpe Adrija banka”, plan reorganizacije koji je pomenuta banka predložila sredinom 2013. godine nije prilagodila pomenutoj promeni i drugim, novonastalim okolnostima. Iako je tražila i dobila dodatni rok za prilagođavanje Plana reorganizacije, „Heta real estate” se ne oglašava pa će, shodno Zakonu o stečaju, odluka o bankrotstvu uslediti po automatizmu.

Fabrika lekova „Jugoremedija” u stečaju je od kraja 2012. godine, a ovaj postupak se otegao i zbog sporenja bivših akcionara i vodećih poverilaca o stvarnoj vrednosti firme. Pogone i ostalu imovinu „Jugoremedije” u međuvremenu je, kao zakupac, koristila novosadska firma „Union – medik”. Novosađani su zakup plaćali 30.000 evra mesečno, u dinarskoj protivrednosti, ali tokom ove godine nisu uvek uredno izmirivali svoju obavezu. Zahtev vlasnika firme Milana Selakovića da od 12. jula 2016. bude oslobođen plaćanja pomenutog zakupa Odbor poverilaca i stečajni upravnik odbili su sredinom septembra.
Z. DEDIĆ

jugoremedija-pogon-ecka-1