DA BI UDALjENOST SVOG SELA OD GRADA  SVELI NA POLA, U LUKIĆEVU PREDLAŽU

Asfaltiranje poljskog putado „Radijatora” i „Šinvoza”

Nastavak izgradnje kanalizacije otpadnih voda i bolje povezivanje sa Zrenjaninom najznačajnije su obaveze članova Saveta Mesne zajednice Lukićevo izabranih početkom decembra 2016.
– Jedno smo od naselja u takozvanom „prvom prstenu” oko Zrenjanina, pa nam je želja da uslove života u Lukićevu što više približimo načinu života u gradu. Već duže vreme pokušavamo da kod nadležnih isposlujemo asfaltiranje poljskog puta koji završava nadomak „Radijatora” i „Šinvoza”, čime bi se prepolovila udaljenost našeg mesta od Zrenjanina. Taj put bi pomogao i stanovnicima Botoša, jer bi im grad bio bliži za celih 15 kilometara. Drugo važno pitanje je fekalna kanalizacija jer septičke jame su sve veći problem sela – kaže Marko Dupljanović, preduzetnik i predsednik Saveta Mesne zajednice Lukićevo.
Kako od sagovornika saznajemo, za sada je izgrađen samo glavni vod fekalne kanalizacije i dve crpne stanice. Veći deo posla, „razvlačenje” cevi kroz ulice i povezivanje u mrežu, tek treba da se uradi. Naravno i priključenje na budući cevovod koji bi vodio do centralnog postrojenja za prečišćavanje komunalnih (fekalnih) otpadnih voda.
Svakodnevicu života u Lukićevu čini i sada već ozbiljan nedostatak odgovarajućeg prostora za bavljenje mlađih ljudi sportom i rekreacijom. Ovdašnji roditelji decu vode na treninge u grad, a to im, nema sumnje, itekako utiče na kućni budžet. Rukovodstvo Lukićeva smatra da bi čelnici Gradske uprave mogli da pomognu izgradnju sportske hale, koja bi odgovarala selu sa približno 1.800 stanovnika.
Dobra vest za Lukićevljane je i oživljavanje železničkog saobraćaja. Novi ruski, dizel vozovi saobraćaju do Beograda i Zrenjanina četiri puta dnevno, pa je sve više stanovnika ovog sela koji se oslanjaju na ovu vrstu prevoza. Kvalitet života meštana poboljšan je i zahvaljujući eko česmi izgrađenoj pre osam godina.
Centar sela krasi crkva posvećena trećem obretenju glave Svetog Jovana, osvećena 2013, a oslikana prošle godine. Crkvu je projektovala diplomirani inženjer arhitekture Svetlana Golić, rođena u Lukićevu.

Jake firme
Lukićevo se diči imanjem „Veljko Lukić Kurjak” koje pored žitarica, uljarica i kukuruza proizvodi veliku količinu kvalitetnog povrća. Ovde su izgrađena i dva savremena mlina.
– Pre četiri godine firme „Vineks” kod nas je podigla pogon za proizvodnju etanola i farmu muznih krava. „Vineks” je finansirao sanitarije u OŠ „Branko Ćopić”, a pomaže i rad klubova i udruženja građana – ističe Marko Dupljanović.

M.S-n.