DA KRV ČEKA PACIJENTE, A NE OBRNUTO: Tri akcije davalaštva na Bagljašu

Crveni krst Zrenjanin će u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine tokom novembra organizovati tri akcije dobrovoljnog davanja krvi. One će se održati u četvrtak, 4. i 18. novembra, i u petak, 26. novembra u svečanoj sali mesnih zajednica „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković” (Bulevar Veljka Vlahovića 14) u terminu od 8 do 12 časova.

Zalihe krvi su izrazito smanjene, upozoravaju iz Crvenog krsta.

‒ Apelujemo na sugrađane da nastave tradiciju humanosti i odazivaju se na akcije. Samo će zajedničkim angažovanjem biti obezbeđen kontinuirani priliv jedinica krvi i ona će uvek čekati pacijente, a ne pacijenti krv ‒ naveodi Crveni krst.

Dodaju da svi koji su zdravi i žele da daju krv ne treba to da odlažu zbog situacije sa virusom korona jer na akcijama primenjuju protivepidemijske mere.

U skladu sa tim na akcijama davalaštva ne bi trebalo da učestvuju oni koji su poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije; koji su prehlađeni, kašlju ili kijaju, imaju povišenu temperaturu; koji su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju koronom.

Iz Crvenog krsta podsećaju da krv mogu da daju svi zdravi sugrađani, koji imaju između 18 i 65 godina i više od 50 kilograma težine.

M.M.