ĐACI IZ ZRENJANINA SARAĐUJU SA VRŠNJACIMA IZ CELOG SVETA: Razvijaju prijateljstva, uče jezike i istražuju

Učenicima OŠ „Žarko Zrenjanin“ pre nedelju dana pristigli su Pablo i Majte, dva gosta iz Argentine, donevši suvenire i pisma vršnjaka iz škole u Upsali. I za Argentinu su otputovali Rale i Mile sa paketom koji su pripremili đaci škole „Žarko Zrenjanin“. U pitanju je akcija u kojoj učestvuju članovi španske sekcije sa nastavnicama Vesnom Bjelić i Anelom Milin i škola Upsala Argentine, a koja se odvija u okviru međunarodne organizacije „iEARN“.

OŠ „Žarko Zrenjanin“ se pre godinu dana, na inicijativu nastavnice španskog jezika Anele Milin, priključila ovoj organizaciji, kao jedina škola iz Srbije. Pomenuti projekat članova španske sekcije zove se „Plišani medvedići“, jer su Pablo, Majte, Rale i Mile zapravo igračke.Tokom tri naredna meseca Pablo i Majte će gostovati u Zrenjaninu i učenici škole „Žarko Zrenjanin“ pokazaće im svoju školu, domove, grad, dok će oni „pisati” u 1. licu, na španskom jeziku, svoje utiske o boravku u Srbiji. Takođe će se i fotografisati, a slike će postavljati na fejsbuk grupu. Između ostalog, planirano je i da učenici iz Zrenjanina i Argentine organizuju skajp susret, kako bi razmenili utiske, a medvedići se kasnije vraćaju svojim kućama sa poklonima.

pel4

Škola „Žarko Zrenjanin“ učestvovala je u još jednoj akciji u okviru organizacije „iEARN“, pod nazivom „Lale i narcisi”. Đaci odeljenja IV4, V4, VI1, VI3, VII3 i VIII1 i članovi ekološke sekcije, zajedno sa nastavnicama Ljudmilom Vorkapić, Anelom Milin, Milicom Kirćanski, Kristinom Barši, Renatom Lazar Dekanj, Emilijom Ćorović i Ivanom Vukov 28. novembra su posadili 250 lukovica lala i 25 narcisa. Isto su uradili i đaci ostalih škola učesnica, a tokom naredne dve nedelje pratiće nicanje i rast cveća, fotografišući ih i postavljajući slike na globalni forum „iEARN“. Deca će na ovom forumu iznostiti svoja zapažanja, postavljati istraživačka pitanja i diskutovati.

LN1

Prva aktivnost u koju su se uključili učenici i nastavnici zrenjaninske škole bila je „Zmajevi koji govore širom sveta“ (Talking kites around the njorld), koja je organizovana u čast Januša Korčaka, borca za dečja prava.

iEARN“ je najveća svetska neprofitna globalna mreža koja nastavnicima i mladima pruža mogućnost da, koristeći internet i savremene tehnologije, unapređuju učenje i doprinose reformama u svetu. U aktivnostima ove mreže učestvuje oko 2.000.000 mladih i obrazovnih ustanova u 140 država, a saradnja se ostvaruje na 30 jezika.

M.Maričić

LN2

LN3