DAMA KOJA DELI PRAVDI NA STRUNJAČAMA ISPISUJE ISTORIJU SRPSKOG RVANJA

Ostvarila cilj, ispunila obećanje

Priznanje koje Rvački savez Srbije dodeljuje najboljem sudiji, prošle godine zaslužila je naša sugrađanka Vesna Piperski Cucić. Ta nagrada je jedna u nizu koje je dobila za 28 godina, koliko arbitrira na raznim rvačkim takmičenjima. Između ostalih, ona je nosilac nagrade „Jovan Mikić Spartak” koju je 2020. godine dobila za vrhunske sportske rezultate i dostignuća. Ima internacionalno sudijsko zvanje koje dobijaju samo najbolji.
Vesna je, inače, profesorka srpskog jezika i književnosti i predaje đacima OŠ „Petar Petrović Njegoš”. Jedna je od malobrojnih dama koje se bave suđenjem, a kako kaže, to je postala kada je imala 18 godina. Ljubav prema rvanju nasledila je od tate Branislava Piperskog, legendarnog jugoslovenskog rvača i trenera.
– Iza mene je mnogo godina rada, uspona i padova. Priznanje koje mi je dodelio Rvački savez je najdraže od svih koje sam do sada dobila. Zajedno sa Savezom i uz njegovu podršku, došla sam do cilja. Postala sam prva žena u istoriji srpskog rvanja koja je sudila na Olimpijskim igrama – kaže Vesna Piperski Cucić.
Naša sagovornica potiče iz rvačke porodice. To joj je, sa jedne strane, olakšalo da ostvari uspehe, ali i motivisalo da se još više potrudi da opravda renome.

– Rvanje je oduvek duboko utkano u pore mog života. Moj tata Branislav bio je dugogodišnji trener svih selekcija, a brat Slobodan se bavio rvanjem. Na moju ogromnu žalost, otišli su prerano. Odrastala sam uz najveće šampione. Naučila sam mnogo toga, između ostalog, da i iz poraza crpim snagu za pobedu – ističe Vesna.
Bila je deo sudijske ekipe na mnogim svetskim i evropskim prvenstvima, turnirima, kupovima na kojima su se nadmetali rvači svih uzrasta – od kadeta do seniora. Vrhunac karijere je, kao i za sve sportiste, suđenje na Olimpijskim igrama. Vesna je to ostvarila na Olimpijadi u Tokiju, a na taj način je ispunila i obećanje koje je dala ocu.
– U Tokiju je pravdu delilo 50 sudija od kojih su četiri bile žene, a među instruktorima je bilo pet dama. Činjenica je da su žene u svim strukturama govori o jedanakosti polova u našem sportu. Sve više je žena koje se bave rvanjem, a njihove borbe su jednako uzbudljive kao i nadmetanje muškaraca u slobodnom ili grčko-rimskom stilu – ističe najbolji rvački sudija u Srbiji.
Suđenje je Vesni hobi koji joj, kako kaže, pričinjava ogromno zadovoljstvo. Dodaje da uspeva da ga uskladi sa profesijom i da joj je porodica najveća podrška.
– Ja sam nastavnica, radim sa mladim ljudima koji su vrlo radoznali i puni razumevanja. Zato ja to ne bih nazvala poslom, nego privilegijom – naglasila je Vesna Piperski Cucić.

M. Solarov
Foto: Privatna arhiva

  • NOVI IZAZOV
    – Naši rvači su prošle godine postigli sjajne uspehe, a sigurna sam da će tako nastaviti. Imamo sjajane rvače i odličan stručni tim koji ih prati. I ove godine biće mnogo izazova. Evropsko prvenstvo će se održati u Mađarskoj, a svetsko u Beogradu. Verujem da će naši takmičari osvojiti nove medalje. Što se mene tiče, zaokružila sam jedan ciklus svoje karijere, a šta će dalje biti, vreme će pokazati – istakla je Vesna Piperski Cucić.