DAN NIS-a: Podrška TF „Mihajlo Pupin” u „Energiji znanja”

Zrenjaninski Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” i NIS uspešno sarađuju već nekoliko godina, što je potvrđeno i danas, na Danu ove naftne kompanije. Dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” dr Dragica Radosav obratila se zvanicama i studentima, istakavši značaj ovakve saradnje u nastavi studijskog programa industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, na inicijativu NIS-a. To su osnovne akademske studije, u čemu je značajna i saradnja sa Državnim tehničkim univerzitetom u Uhti, u Rusiji, odakle se upravo sa stručne prakse vratila grupa od 14 studenata. Dr Radosav je naglasila da se priprema akreditacija master i doktorskih studija u ovoj oblasti. To je jedinstveni obrazovni program, a memorandumom sa ruskim fakultetom predviđeno je i angažovanje šest gostujućih profesora. NIS je opremio i laboratorije za hemiju i fiziku.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, istakao je saradnju zrenjaninskog fakulteta i kompanije NIS kao primer dualnog obrazovanja, koju grad podržava. O značaju obrazovanja stručnjaka u ovoj oblasti govorio je i šef katedre za industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa dr Radoslav Mićić.

Inustrijsko inženjerstvo nafte i gasa je prvi interdisciplinarni program ove vrste u Srbiji koji je inicirao NIS u sklopu programa Energija znanja”. Andrej Šibanov, zamenika generalnog direktora i direktora funkcije za organizaciona pitanja, istakao je da kompanija ulaže veliki trud da se znanje i uspeh prepoznaju.

– Ponosni smo na činjenicu da na ovom programu studira 143 studenta, a trojica najboljih su dobila i stipendije – rekao je Šibanov.

Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora i direktora za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama NIS-a, predstavila je korporativni program „Energija znanja”. Osnovni princip je partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji.

– Strateško opredeljenje NIS-a jeste ulaganje u poboljšanje uslova rada obrazovnih institucija – rekla je Snežana Lakićević.

Studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”, Peđa Dunđerski, Miodrag Šljapić i Milan Ludoški, stipendisti Naftne industrije Srbije, govorili su o tome koliko im ovakva podrška znači tokom studiranja i zaposlenja po sticanju diplome.

Studentsku praksu na Univerzitetu u Uhti u Rusiji promovisao je dr Zvonimir Bošković. 

M.B.

2-DANI NISA 001 2-DANI NISA 003 2-DANI NISA 004 2-DANI NISA 005 2-DANI NISA 006 2-DANI NISA 007 2-DANI NISA 010