DAN OSLOBOĐENJA JAŠE TOMIĆA – “Tamiški kotlić” i izložba rukotvorina

U parku nedaleko od crkvene porte i Osnovne škole „Stevan Aleksić“ u Jaši Tomiću u subotu je sve vrvelo od posetilaca i učesnika manifestacije „Tamiški kotlić“, koja se po tradiciji održava poslednje subote subote u septembru. Festival kulinarskih veština, u kojem je učestvovalo 38 ekipa, bio je samo deo svečanosti kojom se obeležava 30. septembar, Dan oslobođenja Jaše Tomića u Drugom svetskom ratu. Naime, udruženje žena „Ljiljan“ bilo je domaćin srodnim asocijacijama iz banatskih mesta. Na platou ispred OSnovne škole one su izložile rukotvorine i specijalitete domaće kuhinje. Istovremeno, predsednik jašinskog Kulturno umetničkog društav Stevan Popara bio je vodič posetiocima izložbe Marka Pantelića, slikara iz Višnjićeva, čiji su radovi u tehnici ulja na staklu bili izloženi u Domu kulture.

– Naše članice bave se heklerajem, štrikerajem, poentlesom i drugim načinima izrade umetničkih predmeta. Sav prihod od prodaje rukotvorina i riblje čorbe koju smo pripremile za posetioce namenjen je zameni tobogana ispred škole i postavljanju jednog rekvizita ispred sportske sale – kaže Jelena Guran, predsednica „Ljiljana“, udruženja koje upravo 9. oktobra obeležava prvu godinu otkako je zvanično registrovano. Sa njima je i Jelena Rajšić iz Jaše Tomića, najstarija članica udruženja, koja mlade članice podučava starim veštinama.

Nedaleko od štanda „Ljiljana“, svoje radove, rađene uglavnom tehnikom dekupaža, izložile su članice Udruženja žena iz Neuzine Erika Šefet, Zorica Palinkaš i Milana Molnar. Mirjana Rikjalo, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva iz Jaše Tomića, po zanimanju grafička dizajenrka, izložila je proizvode od spelte, plemenite žitarice koju je ove godine prvi put sejala.

U centru naselja, majstore kotlića pozdravio je zamenik predsednika Opštine Sečanj Milan Kordić, a ribu za deo takmičara obezbedili su Ribnjak „Sveti Nikola“ iz neuzine i direktor Zemljoradničke zadruge „Modoš“ Milan Žebeljan.

Među uglednim gostima bili su predsednik Opštine Sečanj Predrag Milošević Karasi i privrednik dr Dušan Stupar, koji je posetioce počastio retkim specijalitetom – jesetrom iz Kaspijskog mora.

dan-jase-tomica-2