DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM U ZRENJANINU: Zajedno u različitosti

 Učenici Osnovne i srednje škole 9. maj” obeležili su danas, šetnjom druženjem naTrgu slobode, Dan osoba sa Daunovim sindromom. Pridružili su im se i učenici Muzičke škole Josif Marinković”, kao i građani.

Gotovo svi su nosili šarene, rasparene čarape, što simbolizuje zajedništvo različitosti.Prisustvovali su, u ime Grada Zrenjanina, pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura, a u ime Kompanije Gomeks” Nedeljko Golušin.

Ovaj Dan obeležava se 21. marta, ali je, zbog lošeg vremena, manifestacija organizovana danas.

Podrska deci 1

– Veoma je bitno da se ovakve manifestacije održavaju na javnim mestima, jer na taj način promovišemo mogućnosti i potencijale te dece, različitosti, promovišemo solidarnost kao univerzalnu vrednost, ne samo u Evropskoj uniji, već i u našoj državi i našem gradu – rekao je Simo Salapura. – Grad Zrenjanin im pruža podršku, dobro sarađuje sa organizacijama za osobe sa smetnjama u razvoju i ustanovama, a posebno dobru saradnju imamo sa Osnovnom i srednjom školom 9. maj”.

Kako je rekao Nedeljko Golušin iz Gomeksa”, ova Kompanija i Škola 9. maj” nisu partneri, već prijatelji.

Prema rečima Snežane Vukić, direktorke Škole, podrška je uvek dobrodošla i neophodna, pogotovo što i u njihovoj ustanovi ima dece sa Daunovim sindromom. Zato su zahvalni svima koji su podržali manifestaciju.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine. Datum je odabran na temelju trisomije 21. hromozoma po čemu je Daunov i jedinstven. Reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

Tekst i foto: B. Jajić

Podrska deci 3