„DAN OTVORENIH VRATA“ U SUDU: Poučno i zanimljivo

Povodom Evropskog dana civilne pravde, danas je održan „Dan otvorenih vrata“ u zgradi Pravosudnih organa. Ova tradicionalna manifestacija bila je neobična, jer je održana simulacija suđenja kojoj su prisustvovali maturanti Zrenjaninske gimnazije, Ekonomske i Medicinske škole. Organizatori „Dana otvorenih vrata“ su Osnovni, Viši i Privredni sud u Zrenjaninu.

– Prikazali smo slučaj u nadležnosti Osnovnog suda, gde je okrivljeni vozio automobil u alkoholisanom stanju i izazvao saobraćajnu nezgodu. Akteri su bili sudijski pomoćnici iz sva tri suda – ističe Branislava Golijanin, sekretarka Višeg suda u Zrenjaninu. – Ne samo da je simulacija bila interesantna, jer je đacima omogućeno da vide tok suđenja, nego je i veoma poučna. Oni sada polažu vozačke ispite i zato smo im skrenuli pažnju da ne voze u alkoholisanom stanju, niti da sedaju u automobil sa vozačem koji je konzumirao alkohol.

Simulaciji su prisustvovali predsednik Osnovnog suda Zlatoje Ankić, predsednica Višeg suda Biljana Martinović i predsednik Privrednog suda Radomir Radojčić. Nakon suđenja učenici su obišli zgradu Pravosudnih organa.

I. I.

Fotografije: Jovan Drndak Njegović

sud-0002_resize sud-dan-otvorenih-vrata0001_ sud-dan-otvorenih-vrata0002_ sud-dan-otvorenih-vrata0003_ sud-dan-otvorenih-vrata0004_ sud-dan-otvorenih-vrata0005_ sud-dan-otvorenih-vrata0006_ sud-dan-otvorenih-vrata0007_ sud-dan-otvorenih-vrata0008_