DAN POLjA POSVEĆEN OKOPAVINAMA DAO SUMORNU PROGNOZU

Suša obrala kukuruz na većini parcela

Prognoze prinosa i proizvodnje okopavina kukuruza, suncokreta, soje date u utorak, na tradicionalnom Danu polja posvećenom ovim kulturama, nisu, shodno očekivanjima, nimalo ružičaste.
Sažeo ih je diplomirani inženjer agronomije Vasa Stojšin, predstavnik novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo:
-Na skoro polovini od 85 hiljada hektara pod kukuruzom u srednjem Banatu neće biti nikakvog roda. Tamo gde ga bude, prinos bi mogao da dostigne između tri i po i četiri tone. Podbačaj prinosa soje je sličan, tako da će se osetiti nedostatak stočne hrane, tim pre što u ovako sušnoj godini ni siliranje ne daje dovoljno kvalitetnu silažu.
Sličnu ocenu dao je dr Života Jovanović iz Instituta za kukuruz Zemun Polje. On, uz nedostatak padavina, kao ogroman problem vidi i izuzetno visoke dugotrajne vrućine od preko 40 stepeni gde ni navodnjavanje ne pomaže.
-Više nade ima samo za one koji su sejali rane hibride kukuruza u prvoj dekadi aprila, na glinovitim nižim terenima sa višim nivoom podzemnih voda – ističe doktor Jovanović.
Među zabrinutim ratarima na Danu polja uspeli smo da nađemo nekoliko njih koji su imali nešto više sreće. Jedan od njih je Miloš Ludoški iz Taraša.
– Oranice su mi blizu Tise, čija se voda nekako proceđuje do mojih njiva, pa, iako nemam sistem za navodnjavanje, očekujem oko 1.700 kilograma soje po hektaru, na ukupno 12 hektara. To bi bilo oko 60 odsto u odnosu na lanjske rekordne tri tone. Na današnje vreme takvim prinosom moram biti zadovoljan. Kod kukuruza će već biti povuci – potegni…
Prinos kukuruza na 400 hektara u katastarskoj opštini Lazarevo mogao bi da bude između 4 i 4,3 tona po hektaru.
– To će biti znatno manje nego lane i slabije u odnosu na višegodišnji prosek, ali maksimalno što se u ovim uslovima može postići. Prinos suncokreta na području Lazareva mogao bi da bude negde na sredini između najslabijih 1,2 do, za ove okolnosti, zavidne tri i po tone po hektaru, dok je prinos soje najnezahvalnije prognozirati – kaže dipl. inž. Zoran Spahić, rukovodilac proizvodnje u Zemljoradničkoj zadruzi Lazarevo.
Danu polja na Zlatici prisustvovali su i zamenik gredonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

  • Svaki Dan polja vredno je iskustvo
    – Na oglednim parcelama ovde na Zlatici pratimo proizvodne karakteristike kukuruza, soje, i suncokreta velikog broja domaćih i međunarodnih hibrida i sorti. Svima dajemo podjednak tretman kada je reč o obradi, prihrani i zaštiti, tako da su iskustva vredna za naredne proizvodne godine. Imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom koja nam daje podršku i u ovim teškim okolnostima, posebno kada je reč u nabavkama savremenih urađaja za naše laboratorije i finansiranje analiza zemljišta. Radi se o hiljadama analiza čiji je značaj dalekosežan – prokomentarisala je dipl. inž. agronomije Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

 

M. Sn.