DAN VOJNIH VETERANA: Sećanje na stradale sugrađane

Danas je obeležen Dan vojnih veterana koji je ustanovljen 2015. godine u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje stari ratnik, odnosno veteran.
Šestu godinu zaredom, obeležavanje Dana vojnih veterana organizuju sve jedinice i ustanove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima. Zbog složene epidemijske situacije i u uslovima vanredne situacije na teritoriji Grada Zrenjanina, ovoga puta je organizovana skromna ceremonija i položeni su venci na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-1999. godine.

Poštu našim sugrađanima stradalim tokom poslednjih ratnih sukoba odali su predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i Komande Banatske brigade, kao i Grada Zrenjanina, u čije su ime venac položili pomoćnik gradonačelnika Jelena Travar Miljević i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija.
Izostala su posebna obraćanja, ali su poruke ovog, kao i svih ranijih obeležavanja Dana vojnih veterana jasne: Zrenjanin je u ratovima od 1991. do 1999. godine dao 53 svoja sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca, koji su položili živote u odbranu svog naroda i svoje otadžbine. Kao što je srpski narod u oba svetska rata bio na pravoj strani, na strani velike pobedničke koalicije, tako su i naši sugrađani u svim ratovima stali u odbranu otadžbine i njenih nacionalnih interesa i njihovo herojstvo ne može i ne sme biti zaboravljeno.

(Izvor: www. zrenjanin.rs)