DAN VOJNIH VETERANA: Venci na spomenik poginulima

Dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen je u Srbiji 2015. godine, a danas je po četvrti put obeležen i u Zrenjaninu. Vence i cveće na spomenik poginulima u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine položili su predstavnici Srednjobanatskog okruga, Grada i drugih ustanova koje pamte dela svojih predaka palih za slobodu.

Za Dan veterana izabran je datum u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo zvanje „stari ratnik“, odnosno veteran.

Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu. Nažalost, cena slobode je često veoma skupo plaćana, ali nijedna žrtva pala za slobodu otadžbine nije uzaludna. Vojska Srbije nikada neća zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, kao i one koji su na bilo koji način doprineli slobodi svoje otadžbine – istakao je komandant garnizona u Zrenjaninu, pukovnik Nikola Dejanović.

U ime Grada govorio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Zrenjanin je u ratovima od 1991. do 1999. godine izgubio 53 sugrađanina koji u odbrani otadžbine nisu žalili ono najvrednije – svoje živote. Branili su svoj narod i teritoriju na kojoj on živi. Među poginulima su bili pripadnici vojske, policije, dobrovoljci. Ostaće upamćeno da su se ovi heroji suprotstavljali i mnogo jačem neprijatelju, kao što je to bilo 1999. godine kada je naša zemlja napadnuta od strane NATO agresora iz devetnaest zemalja. Junaštvo naših sugrađana urezano je u ovaj spomenik, a naša obaveza je da negujemo sećanja na njih – podestio je Santovac.

O položaju ratnih vojnih veterana, ali i invalida, njihovim pravima i povlasticama koje bi trebalo da im država dodeli govorio je predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović.

Ratni vojni invalidi i njihove porodice već godinama čekaju da se donese novi zakon koji bi definisao njihova prava i pogodnosti. Što se tiče lokalne samouprave ratni vojni invalidi nemaju većih problema na ovoj teritoriji. Popusti na komunalne usluge su nešto na šta apelujemo i očekujemo da se taj naš predlog usvoji – kazao je Jovica Pilipović.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović