POVODOM 16 DANA AKTIVIZMA: Centar za žrtve seksualnog nasilja informiše građane

Centar za žrtve seksualnog nasilja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ organizuje u četvrtak, 6. decembra, Dan otvorenih vrata tokom kojeg će svi zainteresovani moći da se informišu o problemu seksualnog nasilja. Prostorije Centra, koje se nalaze u Specijalističkoj poliklinici u hodniku kod šaltera br. 12, biće otvorene od 8 do 16 časova. Dani otvorenih vrata deo su međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.
Centar za žrtve seksualnog nasilja osnovan je u septembru 2016. godine, kada je Opšta bolnica potpisala sporazum sa Pokrajinskim sekretarijat za zdravstvo, što je deo trogodišnjeg projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi – snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini”. Prva dva centra su osnovana u Zrenjaninu i Novom Sadu, a potom i u Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.
Žene i devojke koje su preživele seksualno nasilje u Centru se zdravstveno zbrinjavaju, a psiho-socijalnu i pravnu podršku im pružaju obučene savetnice iz nevladinog sektora.
Takođe, kroz ovaj projekat su zaposleni u zdravstvenim ustanovama stekli ogromno znanje i veštine, pre svega u postupanju sa žrtvama seksualnog nasilja, u primeni procedura zdravstvenog zbrinjavanja, dokumentovanja seksualnog nasilja i psihosocijalne i pravne podrške.

M.M.