DANAS NA ZMAJEVIM DEČJIM IGRAMA: Zrenjaninska Biblioteka i Jovan Caran

U okviru programa 60 „Zmajevih dečjih igara“, zrenjaninska Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i glumac – lutkar i reditelj Jovan Caran, izvešće posle podne, u 17 časova, na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke u Novom Sadu, radioničarsku predstavu „Od kartona cela vasiona“.

Jovan Caran i bibliotekari iz Zrenjanina pokazaće posetiocima novosadske manifestacije kako od 3D knjiga (knjiga-iskakalica) koje i sami mogu da naprave od kartona i papira, uz malo mašte, nastaje pozorište… Zrenjaninska Kompanija „Gomex” priprema iznenađenje za decu.

– Radionica „Od kartona cela vasiona” se uspešno realizuje u zrenjaninskoj Biblioteci, svake subote, već pet meseci, za decu i roditelje – podseća Jelena Đorđević perc, zadužena za odnose s javnošću.

Jovan Caran je, u okviru radionica, već mnoge mališane, njihove roditelje bake i deke, naučio kako da prave različite modele od papira i sklapaju knjige iskakalice…

Cilj je zabava, razvijanje veština, druženje. Prijatelj drugog ciklusa radionica „Od kartona, cela vasiona” je Kompanija” „Gomex”.

Kreativni zrenjaninski umetnik Jovan Caran, koji je ulepšao detinjstvo generacijama dece na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Žarko Zrenjanin”, nastavlja da osmišljava nove projekte sa novim saradnicima, u prostoru knjige, da traga za igrama uz koje odrastaju neki novi klinci a u kojima uživaju i odrasli… Sa domaćih i međunarodnih festivala Caran je u Zrenjanin doneo više od trideset nagrada za glumu, režiju, scenografiju, tesktove, dizajn lutaka, kao i autorske projekte.

Jovan Caran, zrenjaninski glumac-lutkar, igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Ima i tridesetak nagrada sa raznih festivala, za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst. Trenutno je zaokupljen scenografijom od kartona i papira i svoje umeće vešto prenosi na decu i odrasle.

Kako kaže Caran, deca su najveća inspiracija a igra nikada ne prestaje…

B. jajić
Foto zrenjaninska Biblioteka

ZR Biblioteka i Jovan Caran 2 ZR Biblioteka i Jovan Caran 3 ZR Biblioteka i Jovan Caran 4 ZR Biblioteka i Jovan Caran 5