DANI UROŠA PREDIĆA U ORLOVATU: Očuvanje narodne tradicije

Današnjom manifestacijom ,,Paorska torbaˮ, štrudlijadom, takmičenjema u: kuvanju riblje čorbe, pikadu, bacanju pločica, šahu, kartaškoj igri ,,fuksˮ, Orlovaćani  su obeležili dane Uroša Predića.

 

Ovakve manifestacije su izuzetna prilika da se pokrene ruralna sredina i ožive lepa sećanja na znamenite ljude i događaje koje svako naseljeno mesto pamti.

Orlovaćani pamte svog velikana, najpoznatijeg slikara akademskog realizma, čija dela i danas krase ikonostase mnogih crkava i manastira, ali i prostore galerija, muzeja i drugih institucija.

Karavan ,,Banatske bajkeˮ posetio je Orlovat, a manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Ovogodišnji Predićevi dani održavaju se dvanaesti put po redu, a mnogi Zrenjaninci su se odazvali pozivu da posete Orlovat. Među gostima najviše je bilo članova Udruženja građana i Aktiva žena iz naseljenih mesta.Najbolju paorsku torbu, koja mora da bude ručno rađena i da sadrži domaću slaninu, pogaču, drveni slanik i britvu pripremile su članice Asocijacije žena Srbije iz Banatskog Despotovca,dok su najbolje postavljen sto dekorisale članice Aktiva žena ,,Melenciˮ.

-Ove godine smo imali velik odziv prijavljenih učesnika i to za sve propratne sadržaje, a za kuvanje riblje čorbe možda najviše do sada. Zelimo da ovom manifestacijom privučemo što veći broj gostiju i turista, jer imaju šta da vide, a naravno i da promovišemo život na selu i pomognemo ljudima da ovde ostanu – poručila je Biljana Popadić, predsednica Saveta Mesne zajednice.

U programu su učestvovali mlađi i stariji članovi Kulturno-umetničkog društva ,,Uroš Predićˮ, učenici OŠ ,,Uroš Predićˮ koji su izveli bajkovitu predstavu, deca iz KUD-a ,,Mladostˮ iz Elemira, članovi KUD-A ,,Svetozar Markovićˮ. Orlovaćanke Nevena i Teodora Ostojin su pevale i recitovale, a sastav o Orlovatu pročitala je Milica Milutinović.

Priču o poznanstvu Uroša Predića i Mihajla Pupina ispričala je mr Branka Jajić, dok je nešto više o Predićevom religiskom slikarskom opusu govorio Rajko Srdić, sveštenik u penziji koji je ovde službovao 15. godina. Svoju pesmu pročitao je pesnik Nedeljko Sredoja.

 

M.Malbaški

Foto: Zoran Dedić