DARKO BJELOGLAV, DIREKTOR „BB TREJDA”, O RADU U VANREDNIM OKOLNOSTIMA

Poverenje i saradnja su temelj poslovanja

Dobro je što su mere države najviše usmerene na mala i srednja preduzeća kojima je pomoć i najpotrebnija da bi opstali i izbegli eventualno gašenje ili otpuštanje radnika – smatra Bjeloglav

Situacija koja je izvazvana pandemijom korona virusa unela je velike promene i u način poslovanja Kompanije „BB Trejd”, a donekle je promenila i sliku budućnosti. Prema rečima Darka Bjeloglava, direktora „BB Trejda”, sve je moguće, a uspešnost opstanka biznisa direktno je proporcionalna brzom prihvatanju novih trendova u poslovanju.
– Bavimo se delatnošću koja je u ovoj situaciji najviše na ispitu, ali sada je momenat da damo sve od sebe i da pokažemo da smo spremni da odgovorimo novim izazovima. Pre svega, glavna briga od prvog dana su naši zaposleni, kojih u ovom trenutku ima više od 1.000, a od toga gotovo 800 njih radi u maloprodaji.
Staranje o njihovom zdravlju i bezbednosti, a samim tim i o zdravlju naših kupaca i komšija je glavni zadatak, a vrednosti zbog kojih lakše prevazilazimo sve to su međusobno poverenje i zajedništvo. Tako smo stvorili temelje za dobro funkcionisanje u vanrednim okolnostima – ističe Darko Bjeloglav i dodaje da su svih 150 prodavnica dobro snabdevene i da u kontinuitetu imaju u ponudi sve što je potrebno za normalno funkcionisanje društva.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST
„Persu” marketi su u ovom vremenu održali i široku akcijsku ponudu, kako bi i na taj način izašli u susret svojim vernim kupcima. Podrška potrošača i poslovnih partnera je od izuzetne važnosti u ovim okolnostima, a u preduzeću „BB Trejd” smatraju da su uspeli da pokažu zavidnu dozu razumevanja i dobre saradnje.
– Pomoć zajednici u kojoj živimo i poslujemo sada je ključna kako bismo zajedno prevazišli novonastale uslove i izašli na kraju kao pobednici. Iz tog razloga realizovali smo i nekoliko donacija, od kojih je najznačajnija ona vredna 8,5 miliona dinara, koju smo zajedno sa našim partnerima iz Domaćeg trgovačkog lanca (DTL) uplatili na namenski račun Vlade Republike Srbije za kupovinu medicinske opreme. Osim toga, dajemo sve od sebe da starijem stanovništvu pomognemo tako što smo nedavno pokrenuli pilot-projekat u nekoliko prodavnica za dostavu namirnica na kućnu adresu. U periodu kada je građanima koji imaju više od 65 godina dozvoljeno da izađu u kupovinu, otvaramo sve naše markete – kaže naš sagovornik.

I DODATNE MERE AKO TREBA
Uzimajući u obzir trenutnu situaciju i neizvesnost koja nas očekuje, kao i povećane troškove poslovanja, u „BB Trejdu” smatraju da su najavljene mere države za oporavak ekonomije neophodne i dobre. Darko Bjeloglav ističe da je dobro što su one najviše usmerene na mala i srednja preduzeća, kojima je pomoć i najpotrebnija da bi opstali i izbegli eventualno gašenje ili otpuštanje radnika, što bi dalje uticalo i na opstanak ostalih učesnika u lancu prozvodnje i pad kupovne moći stanovništva.
Bjeloglav smatra da bi, takođe, bilo bitno da se i dalje prati razvoj situacije u ekonomskom smislu sa ciljem da se preduzmu dodatne mere pomoći, ukoliko to bude bilo neophodno.
– Te mere bi trebalo selektivno distribuirati, pre svega, na ugroženije privredne grane kao što su turizam i ugostiteljstvo, kao i na određene proizvodne delatnosti. Cilj ovog paketa ekonomskih mera je dobro definisan, jer očuvanjem radnih mesta obezbeđujemo stabilnost domaće ekonomije, a samim tim i brži oporavak nakon ekonomske krize koja je već prisutna, a koja će tek eskalirati – naglašava Darko Bjeloglav.

Miroslava Malbaški