DARKO KARAN, ČLAN UPRAVNOG ODBORA KOŠARKAŠKOG SAVEZA SRBIJE I PREDSEDNIK KS VOJVODINE, O EVROPSKOM PRVENSTVU U KOŠARCI

Srbija će se kandidovati za predolimpijski turnir

Na nedavno završenom prvenstvu Evrope u košarci, član delegacije Košarkaškog saveza Srbije bio je i Darko Karan, član Upravnog odbora KSS, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine i Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin. Sa njim smo razgovarali o Evropskom šampionatu, budućim akcijama Saveza i aktuelnom trenutku u našoj košarci.
Kakve utiske nosite iz Berlina i Lila gde su igrali naši reprezentativci?
– U Berlinu je bilo mnogo naših navijača, stalano se čula srpska pesma i navijanje, ispred hale su svirali trubači. Naši momci su igrali fantastično, redom su padali Španija, Nemačka, Turska, Island i Italija. U Lilu je organizacija bila prosečna. Posle domaćina Francuske najviše navijača je imala Litvanija od koje smo izgubili u polufinalu. Nakon tog poraza naši košarkaši su bili tužni, išli smo do njih da ih utešimo i podržimo. Težak je bio meč za bronzu sa Francuzima za bronzu, nismo uspeli, osvojili smo četvrto mesto.
Objavljena je vest da će se Srbija kanditovati za organizaciju jednog od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre. Kakve su šanse da budemo domaćini tog takmičenja?
– Ako dobijemo organizaciju, šanse da izborimo vizu za Rio su velike. Podsećam, mesto na Olimpijskim igrama su već izborile košarkašice koje su osvojile prvenstvo Evrope. Nadam se da će to uspeti i košarkaši, biće teško jer sa tri kvalifikaciona turnira samo pobednici odlaze u Rio.
Vaša ocena situacije u ženskoj košarci, dobro je poznajete jer ste u KSS zaduženi za tu oblast?
– Nakon osvajanja prvenstva Evrope pojavilo se 10 novih ekipa u ženskoj košarci u Drugoj ligi. Savezi Srbije i Vojvodine podržavaju centre ženske košarke u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici. Od devojaka očekujemo da i u Riju osvoje medalju.
Kako se Zrenjanin kotira na košarkaškoj mapi Srbije?
– Košarkaški savez okruga je uspešno organizovao finale Kupa Srbije za košarkašice, a u Kristalnoj dvorani odigran je najjači kadetski turnir u regionu. Zrenjanin ima dobru infrastrukturu, prelepu halu, blizu smo Beograda i Novog Sada i moramo da iskoristimo šansu za dalju popularizaciju i razvoj košarke u regionu.
Ž. Cvetić

BERLIN ZA PRIMER
– Berlin je tokom šampionata živeo za košarku, domaćini su bili srdačni, pričali su engleski, delili poklone. Srpski dres, majca i naša obeležja su bila na ceni navijača protivničkih ekipa. U Lilu su domaćini bili neljubazni. Suđenje je, po rečima kontrolora FIBE bilo ispod nivoa. Na meču protiv Francuske – čak 10 grešaka na štetu Srbije – istakao je Karan.