GIMNAZIJALAC VANJA KARAN ODRŽAO VRŠNJAČKU EDUKACIJU

Za sigurno i zdravo okruženje za svakog učenika

Sa ciljem da se podigne svest o vršnjačkom nasilju i učenicima približi ova tema, nedavno je u Zrenjaninskoj gimnaziji održana „Nedelja bez nasilja”. U pitanju je projekat koji je osmislio Vanja Karan, učenik završnog razreda, uz podršku profesorke Senke Jankov. Program je trajao četiri dana. Učesnici su bili članovi đačkog parlamenta.
– U našoj školi se, nažalost, desilo nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja što je na mene ostavilo jak utisak. Smatram da je osnovno pravo svakog učenika da boravi u sigurnom i zdravom okruženju. Zbog toga moramo da se potrudimo da ga stvorimo – ističe Karan.
Kako objašnjava, u okviru projekta sprovedena je anketa. Potom su održane dve edukativno-interaktivne i kreativne radionice, a u holu škole postavljena je izložba čija je autorka maturantkinja Jelena Bačo.
– Tokom radionica razgovarali smo o tome šta je vršnjačko nasilje i kakva su iskustva đaka. Diskutovali smo o tome kako se žrtva oseća i na koji način nasilje može da se spreči. Takođe smo pokušali da odredimo kakvu ulogu u svemu tome imaju škola, država i roditelji – objašnjava Karan.

Učesnici su došli do zaključka da sve dolazi od porodice i vaspitanja. Deo njih smatra školu najodgovornijom. Ipak, ona je u ovim situacijama nemoćna ako su učenici nezainteresovani, smatra Karan.
– Kada pričamo o osetljivoj temi vrlo je važan pristup. Potrebno ju je obraditi na kreativan način – kroz umetnost, film, radionice, kako bi se učenici zainteresovali – ističe naš sagovornik.
Projekat „Nedelja bez nasilja” prvi je koji je Karan napisao i realizovao. Kako kaže, kada je dobio ideju kontaktirao je sa nevladinim organizacijama (NVO) i obratio se direktoru Milanu Radakoviću, koji je podržao zamisao.
– Učestovao sam na seminarima popularne demokratije koje su držali studenti Fakulteta političkih nauka. Tamo sam se upoznao sa radom NVO koja bi mogla da mi pomogne u realizaciji projekta. Javio sam im se sa nacrtom i dobio njihovu podršku – objašnjava gimnazijalac.
Prema njegovim rečima, organizacija nije bila laka. Zahvaljujući podršci škole i volji da se radi na sprečavanju i prevenciji vršnjačkog nasilja, sve je ispalo kako je zamišljao.
– Planiram da upišem Fakultet političkih nauka. Nacrt projekta pokloniću Zrenjaninskoj gimnaziji sa ciljem da se ovakva akcija nastavi i postane tradicija. Verujem da će iz godine u godinu program biti kreativniji i bogatiji, kao i da će zainteresovanost učenika za ovu temu rasti – zaključuje Karan.
Projekat je realizovan u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Zrenjaninskom gimnazijom, a uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

J. Šormaz

  • LEPI UTISCI SA TAKMIČENJA
    Za istraživanje na temu „Poslovi i karijere u digitalnoj eri”, Vanja Karan osvojio je treće mesto na republičkom takmičenju. Kako kaže, akcenat rada je bio na analizi influensera – osoba od uticaja na društvenim mrežama. Pored toga, pažnju je posvetio i savremenim zanimanjima, kao i transformaciji i prilagođavanju poslova tržištu. Mentorka mu je bila Senka Jankov, profesorka sociologije.
    – Pisanje rada i takmičenje bili su dragoceno iskustvo. Došao sam do zaključka da konzumiranje sadržaja influensera predstavlja sekundarnu socijalizaciju. Istraživanje je pokazalo da je njihov uticaj na mlade veoma loš, jer neretko kroz svoje platforme promovišu materijalne stvari uz poruku da su one najvažnije. Problem je što su oni uzori mladim ljudima, koji još uvek nemaju izgrađenu ličnost – objašnjava Karan.