DELA ALEKSANDRA DEROKA, SLIKARA, PISCA, ARHITEKTE DOSTUPNA ZRENjANINSKOJ PUBLICI

Upoznavanje sa plodotvornim radom mislioca i intelektualca

Narodni muzej se novom postavkom „Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci SANU“ odlučio da još jednom potvrdi saradnju sa ovom značajnom i veoma važnom ustanovom kulture. Izložba koja je otvorena u ponedeljak, 8. februara, prikazuje odabrane likovne radove koje je akademik Aleksandar Deroko poklonio Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 1984. godine. Sugrađani će moći da pogledaju 49 radova umetnika i upoznaju sa sa njegovim bogatim i plodotvornim radom. Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, a stručna saradnica Katarina Živanović. Nadležna kustoskinja u zrenjaninskom Muzeju je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti. Izložba će biti dostupna do 31. marta.
– Većina radova su rađeni na papiru ili kartonu, a tehnike su olovka, tuš, tempera i kombinovana tehnika, kolaž. Crteži su inspirisani freskama i ikonostasima iz srpskih srednjovekovnih manastira; sećanja iz Beograda, potresna sećanja na Prvi i Drugi svetski rat, boravak u Banjičkom logoru, žanr scene koje ilustruju to vreme, vedute, ilustracije za knjige, portreti, autoportreti, alegorije. Deroko slobodno kombinuje tuš i flomaster, različite olovke i flomaster, smelo dodajući i belu temperu, odnosno korektor, kako bi postigao željeni efekat – objašnjava Ivana Arađan.
Prema njenim rečima, sve Derokove radove u fondu SANU povezuje konzistentan ekspresivan stil. Sa brojnih putovanja donosio je obilje skica i studija arhitekture, enterijera, eksterijera, detalja. Slikarstvo Deroka je, kako navodi kustoskinja, kao likovni dnevnik, strip ili srednjovekovni žitijni ciklus uz dodate autobiografske beleške.
Ono što je posebno zanimljivo, jeste to da je uz skoro svaki motiv umetnik dodavao „pisanu legendu“ odnosno zanimljive komentare koji njegova dela čine posebnim.
– Smatram da je važno prezentovati umetnost Aleksandra Deroka, jer je zaista bio mislilac i intelektualac širokog polja interesovanja. Značajna dela je dao kao arhitekta, pisao knjige iz oblasti srpske srednjovekovne umetnosti i arhitekture, ali je i kroz svoja dela prikazao, odnosno sačuvao hroniku jedne epohe, Beograda, čitavog društva – ističe naša sagovornica.

M.Malbaški

Foto: Dela iz arhivskog fonda galerije Srpske Akademije nauka i umetnosti (SANU)