PLANOVI ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE I SAVREMENE GALERIJE ZA OVU GODINU

Sugrađani će uživati u kvalitetnom programu

Ustanove kulture u našem gradu tokom godine priređuju manifestacije po kojima je Zrenjanin poznat i van lokalnih okvira. Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” sa bogatim fondom knjiga i Savremena galerija, sa delima domaćih i inostranih umetnika, se trude da obezbede kvalitetan, zanimljiv, edukativan i šarolik program za sve generacije. U 2020. zbog pandemije korona virusa mnogi planovi su odloženi ili otakazani, dok je deo aktivnosti održan uz poštovanje epidemijskih mera ili odložen za 2021.
– Biblioteka u ovoj godini nastavlja sa realizacijom plana razvoja, kao i standardima propisanim u oblasti bibliotečke delatnosti sa idejom da kulturni sadržaji budu dostupni svim sugrađanima. Programske aktivnosti sprovodimo, kako u okviru same ustanove, tako i van nje.
U 60 škola srednjeg Banata prisutni smo sa „Pesničkom štafetom”, a tu je i „Čitalačka značka”. Prigodni sadržaji za sve generacije prezentovani su i u gradskim parkovima, Gradskoj bašti, centru, na kupalištu „Peskara”. U tom maniru nastavljamo, shodno uslovima, i u 2021 – navodi Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

PRILAGOĐAVANJE USLOVIMA
Tokom vanrednog stanja veći deo svoje kulturne ponude Biblioteka je preselila u virtuelni prostor, a sa iskustvom stečenim u 2020, i u narednom periodu će organizovati rad sa korisnicima.
– Nameravamo da se naša virtuelna „Pričaonica” uveća, a ne samo da zadrži veliki broj pregleda na društvenim mrežama. Priča i pričanje oduvek su imali svoje terapijsko dejstvo i pomagali ljudima da se zbliže, nešto nauče, da se izbore sa nepoznatim i nevidljivim opasnostima – kaže naš sagovornik.
I u teškim i restriktivnim vremenima po kulturu neće izostati ni književne večeri, kviz za predškolce „Koliko poznajem bajke”, tradicionalna dodela nagrade književnog konkursa časopisa „Ulaznica”, učešće na beogradskom sajmu knjiga, kao i edukativne radionice za decu i mlade. Izložbu „Stare i retke knjige” Biblioteka planira da predstavi u većim kulturnim centrima i tako izađe iz lokalnih okvira.
– U poplavi dnevnih informacija na društvenim mrežama naš čitalac se, kao zavisnik, može naći na klizavom terenu, te je, otuda, dragoceno upozorenje i opomena da se za odgovorima na ona velika i važna pitanja treba okrenuti knjigama starostavnim – ističe Bjelogrlić.

IZLOŽBE I ZAŠTITA KULTURNIH DOBARA
Savremena galerija, sa druge strane, sakuplja, čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske posleratne likovne umetnosti, nastala uglavnom u Umetničkoj koloniji Ečka i deluje kroz različite sadržaje: organizuje susrete likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva u Koloniji, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, međunarodne manifestacije, Bijenale akvarela.
– Osnovni pravci našeg delovanja u periodu od 2021. do 2023. jesu zaštita kulturnih dobara u zbirci Umetničke kolonije Ečka, davanje akcenta tematskim i studijskim izložbama, potenciranje naučne delatnosti i prenošenje znanja putem didaktičkih izložbi, povećanje postavki u vezi sa aktuelnom tendencijom u domaćoj i inostranoj savremenoj umetnosti, kao i istraživanje novih metoda rada u oblasti vizuelne kulture, istorije i teorije umetnosti – objašnjava Dušan Radišić, direktor Savremene galerije.
Kako kaže, tokom ove godine planira se realizacija trinaest postavki različitih karaktera. U okviru izložbene aktivnosti planirano je izdavanje stručnih kataloga, flajera, plakata i realizacija edukativnih radionica.
– Sve do aprila nastavićemo sa izlaganjem dela umetnika iz Zrenjanina. Tokom marta, domaćoj publici će se predstaviti slikarka Tamara Jovanov i Mirjana Đošić, akademska umetnica iz Beograda, dok će krajem marta i početkom aprila akademski slikar Rastko Stefanović izložiti svoju doktorsku izložbu. Polovinom aprila očekuje se realizacija izložbe Umetničke asocijacije „Artterror” iz Beograda, koja je bila predviđena za 2020, ali je zbog epidemiološke situacije morala da se odloži – navodi direktor Galerije.
Prema njegovim rečima, od maja do avgusta u planu su dve izložbe iz zbirke Savremene galerije na kojima će publika moći da vidi deo kulturnog nasleđa koje baštini ova ustanova.
– Za avgust se može očekivati još jedan projekat koji je morao biti pomeren za 2021, a u pitanju je samostalna izložba srpsko-kanadske umetnice Vesne Perunović. Kraj avgusta i početak septembra rezervisani su za održavanje Fotokolonije. Od 20. septembra do 28. oktobra predviđeno je održavanje 14. Bijenala akvarela koje se bavi razvojem umetnosti akvarela u okviru savremenog vizuelnog izražavanja. Svako bijenale ima selektora koji se predstavlja svojom autorskom izložbom.
Novembar i decembar vezani su za izložbe dve tradicionalne kolonije koje organizuje Savremena galerija – susret akvarelista koji je 42. po redu i 66. saziv Umetničke kolonije Ečka pod nazivom „Slika 2021” – ističe Radišić.

Miroslava Malbaški