SLIKE VELIKOG FORMATA IZ FONDA SAVREMENE GALERIJE PRVI PUT PRED ZRENJANINCIMA

Jedinstvena kolekcija sa kojom se treba upoznati

Ustanove kulture se trude, posebno tokom letnjeg perioda, da bogatim i raznovrsnim programom privuku pažnju domaće publike, ali i brojnih gostiju i turista. Savremena galerija cele godine priređuje izložbe koje kvalitetom, izborom radova, temama, dopiru i do onih sa najistančanijim ukusom. Zrenjaninci do kraja avgusta imaju priliku da pogledaju izložbu „Veliki formati”. Slike iz zbirke Savremene galerije, predstavljene na ovoj postavci, u njen fond su dospele uglavnom kao otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi, ređe tokom boravka umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka. Većina ih je, nakon pribavljanja, po prvi put predstavljena javnosti.
Posetioci mogu videti dela i upoznati se sa stvaralaštvom Zorana Pavlovića, Vere Zarić, Slobodana Santrača, Jovana I. Rakidžića, Danice Rakidžić Baste, Olivere Marić, Slobodanke Stupar, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih.

Prema rečima Sunčice Lambić Fenjče, autorke i kustoskinje, većina dela je nastala tokom osamdesetih godina 20. veka, kada je za umetnost karakterističan povratak slici nakon ikonoklastičkih sedamdesetih. Ovo razdoblje, objašnjava naša sagovornica, poznato je kao postmodernizam. Tada se osim slike obnavljaju i neki od stilova u umetnosti poznatih u ranijem periodu. Umetnicima je dozvoljeno da slobodno lutaju po polju istorije umetnosti. Kako kaže, za inspiraciju koriste ono što odgovara njihovom senzibilitetu ne uzimajući u obzir bilo kakva stilska ili formalna ograničenja, već rade isključivo na osnovu svog subjektivnog osećaja.
– Radost povratku slici i uživanju umetnika u slobodi izražavanja u ovom mediju na neki način ilustruju i veliki formati platna. Često tematski i hromatski na vrlo upadljiv način oslikavaju prizore koji predstavljaju neka od aktuelnih obeležja svog vremena. Slike nisu samo umetnički predmeti izloženi u jednom prostoru, već teže postizanju ambijenta i aktivnom odnosu između izlagačkog prostora i posmatrača – objasnila je Lambić Fenjčev.

NEDOSTAJE PROSTOR ZA STALNU POSTAVKU
O značaju postavke, ali i vrednoj kolekciji slika koje baštine, govorio je Dušan Radišić, direktor Savremene galerije. Prema njegovim rečima, fond ove značajne ustanove kulture danas čuva više od 2.800 umetničkih dela izvedenih u različitim tehnikama, od onih tradicionalnih (kao što su slike, crteži, akvareli, grafike, skulpture) do radova koji su izvedeni u različitim neumetničkim materijalima, kao i onih, koji uključuju nove tehnologije.
– Savremena galerija već duže vreme kroz različite studijske i monografske izložbe predstavlja dela iz svoje kolekcije. Zbog velikog broja umetničkih dostignuća koja čuvamo, javnost nije stigla da se upozna sa većim delom naše bogate i vredne zbirke. Moram da napomenem i veoma značajan poklon koji smo dobili od Saveznog izvršnog veća (SIV) 1963. godine. U pitanju je 136 umetničkih dela. Nažalost, Savremena galerija još uvek, ni nakon 66 godina postojanja, nema prostor za stalnu postavku gde bi šira, ali i stručna javnost tokom cele godine mogla da posmatra ova dela. Zato su nam postavke, kao što je ova, posebno važne. Pozivamo sugrađane i sve posetioce Zrenjanina da je pogledaju i uživaju u njoj – rekao je Radišić.

Miroslava Malbaški
Foto: Savremena galerija