KOLIKO KOŠTA IZNAJMLJENI STAN U ZRENJANINU I ŠTA SE NAJVIŠE TRAŽI

Podstanarima paprena kirija i preskupe režije

Gde god nađeš zgodno mesto – tu zgradu „posadi”. Ova krilatica može da se primeni i na Zrenjanin u kojem poslednjih godina niče mnogo novih višespratnica. Ali, kako pronaći pristojan stan po pristupačnoj ceni, druga je priča. Oni koji mogu, kupuju prostor za život, no mnogo je sugrađana koji su primorani da iznajme stan ili kuću.
Većina agencija za nekretnine, sa kojima smo kontaktirali, slaže se da su cene najma više u odnosu na prethodne godine. Ističu da je osnovni razlog za poskupljenje to što ima mnogo novoizgrađenih stanova. Prema njihovim iskustvima, najčešće su podstanari mladi parovi koji tek započinju zajednički život, ali ima i porodica sa decom i studenata.
Stanovi u novogradnji izdaju se po ceni od 200 pa do 400 evra, u zavisnosti od tipa i opremljenosti. Prođu imaju i luksuzne nepokretnosti, koji koštaju i do 1.000 evra mesečno, a one se koriste uglavnom kao poslovni prostor. Sređene garsonjere mogu da se nađu za 150 evra.

Izbor lokacije nije presudan, ali utiče na potražnju. Stanovi u blizini centra su skuplji. Naselje Mala Amerika blizu je fakulteta i Više škole, što ovaj gradski kvart čini pogodnim za studente. Naselja 4. juli, Lesnina i Bagljaš su uvek popularni. Tamo i ima najviše stanova, pa i onih najskupljih.
– Nove stanove uglavnom iznajmljuju ljudi koji dolaze u Zrenjanin da rade. To su menadžeri kompanija ili zaposleni u IT sektoru. Oni mogu sebi da priušte potpuno sređene i opremljene stanove. Imam utisak da se izgubila ona srednja varijanta kada je najam stanova u pitanju – rekla je Danijela Radovančev iz agencije „m2Gsigma”.
Prema rečima naše sagovornice, najteže se izdaju stari stanovi velike kvadrature, jer su režije za njih veoma visoke. Ako se tome doda i kirija, onda su izdaci podstanara jednaki kao da plaća zakupninu u novogradnji. Manje se traže garsonjere od 20 ili 30 kvadrata, jer je većini potrebna bar još jedna spavaća soba.
Sličan odgovor je dao i Nenad Vukolić, vlasnik agencije „Vukolić nekretnine”, koji ističe da stanovi velike površine, stari i nesređeni nisu popularni. Većina se odlučuje za nove, moderno opremljene nekretnine najviše zbog grejanja.
– U dvosobnom stanu od 50 kvadrata centralno grejanje košta od 12.000 do 16.000 dinara mesečno. U novim zgradama taj izdatak je oko 5.000 dinara – kaže Nenad Vukolić.
On objašnjava da je za stambeni kredit potrebno učešće od minimalno 10.000 evra, a ko taj novac nema, ostaje mu samo kirija kao opcija. Vukolić smatra da se sa cenama stanova pomalo i preteruje, ali da one zavise od vrednosti materijala za izgradnju.
Možda su nešto bolje prošli podstanari sa kojima smo razgovarali, a čija su imena poznata redakciji. Kako kažu, sve je stvar dogovora sa stanodavcem. Na ovaj način može da se prođe nešto jeftinije.
– Živeo sam u Beogradu dve godine. Cene su tamo previsoke, a stanovi mali. Sada sam u Zrenjaninu, u dvosobnom stanu. Plaćam 60 evra kiriju preko računa. Imao sam sreće da su mi stanodavci prve komšije i porodični prijatelji – rekao nam je elektrotehničar iz Zrenjanina i otkriva da planira da kupi stan.
Drugi sigrađanin je istakao da želi da sazida kuću. On smatra da je bolje da plaća kredit i da ima nešto svoje nego da plaća kiriju. Mnogi podstanari upravo na ovaj način planiraju da dođu do sopstvenog krova nad glavom. Interesantno je zapažanje, koje je podelila jedna od agencija. Reč je o tome kako nas stranci vide. Mnogi izbegavaju da u Zrenjaninu kupe stan ili kuću ili iznajme stambeni prostor uz komentar: „Šta ću tamo, kad nema vode”.

A.Ilijev