DELEGACIJA ZRENjANINA POSETILA JE BRATSKO TREBINjE I PRISUSTVOVALA OBELEŽAVANjU GRADSKE SLAVE – PREOBRAŽENjA GOSPODNJEG

Biser u kruni Republike Srpske

Banaćani su se predstavili zanimljivim programom. U Muzeju Hercegovine nastupio je glumac Jovica Jašin sa monodramom „Ima jedna zemlja”. Svoj doživljaj Hercegovine stihovima je dočarao Dušan Milićev, a besedu je održao Milan Bjelogrlić
Veliki breg Leutar koji se diže iznad mog rodnog Trebinja, kao modro platno između neba i zemlje, nosi ilirsko ime „elefterija”, što znači sloboda. Sa ovog se brega vidi na vedrom danu, preko mora koje je u blizini, obala Italije. Taj veliki vidokrug nije bio bez uticaja na moj zavičaj i njegove ljude – ovim rečima opisivao je veliki pisac, ambasador i diplomata, Jovan Dučić svoje milo Trebinje, biser Hercegovine i po mnogima najlepši grad u Republici Srpskoj.

NAŠE JE PUTOVANjE HODOČAŠĆE
Prestonica drevne Travunije na hladnoj i pitomoj Trebišnjici protekle nedelje obeležila je svoju slavu – Preobraženje Gospodnje. Tim povodom bratsko Trebinje posetila je, od 17. do 20. avgusta, delegacija iz Zrenjanina u kojoj su osim zvaničnika, novinara i članova Udruženja Hercegovaca na čelu sa Milanom Bjelogrlićem, bili i mnogi poštovaoci i potomci doseljenika iz Hercegovine u Banat.
– Svetlost Travunije opet i nanovo ispisuje svoj trag u banatskoj žiži, u objektivu Jovana Njegovića i našem sećanju. Kao pred istorijom koja se ne sme zaboraviti stajali smo u Tvrdošu i Gračanici, pred malenom crkvom na Mekoj Grudi gde je Vlatko Vuković pričestio vojsku pred odlazak na Kosovo, a potom i pred jamom Koritskom. Za Popovo polje, kažu da je polje apostolsko, gde se na Trebišnjici krštavalo kao na reci Jordanu. Na ulicama i trgovima Trebinja šetali smo po uglačanim kamenim pločama i prepustili se izazovima degustacije na sajmu meda i vina. Upriličili smo i ove godine lep i prijatan vikend u Trebinju. U povratku, putnik Lazar Slankamenac, još vrelih utisaka, opominjao je: Nije u pitanju turizam i zabava, naše je putovanje gotovo hodočašće – istakao je Bjelogrlić.
Proslava je počela u nedelju, 18. avgusta, otvaranjem 12. Sajma meda i vina. Iste večeri u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba povodom 110 godina od rođenja Milene Šotra Gaćinović, akademske slikarke iz Hercegovine.
Nekoliko dana ranije, tačnije 15. avgusta, u prostorijama Narodne biblioteke u Trebinju, naša sugrađanka, Rajna Krulj, slikarka i pesnikinja otvorila je svoju izložbu slika „I sam si pesma” održavši i pesničko veče na kojem je predstavila svoje stihove.

BOGAT PROGRAM
O svetom Preobraženju Gospodnjem, slavi Grada i Sabornog hrama, 19. avgusta, održana je sveta liturgija, lomljenje slavskog kolača, polaganje venaca na spomenik braniocima Trebinja u periodu od 1991 do 1996. godine i svečana sednica Skupštine Grada.
Zrenjaninci su se istog dana predstavili zanimljivim programom. U Muzeju Hercegovine nastupio je glumac Jovica Jašin kazivajući po stoti put monodramu „Ima jedna zemlja” po tekstu Bojana Ljubenovića. Bogato nagrađen aplauzima Jašin je odrecitovao i dodatni izbor poetskih tekstova o Banatu i ljudima ravnice iz pera Radivoja Šajtinca. Svoj doživljaj Hercegovine stihovima je dočarao Dušan Milićev, a besedu je održao Milan Bjelogrlić.
– Staloženi i hladne glave svedočimo da nije u pitanju bedeker niti turistički priručnik. Bliskost Banata i Hercegovine starog je datuma, vekovima u nazad. Naše razumevanje i gostoprimstvo ima pouzdane temelje za susret srpskog severa i juga. Gens una sumus, jedan smo rod, pripadamo istom kulturnom i duhovnom prostoru. Na nama je da ga čuvamo, negujemo i unapređujemo. Nema kamička, ali ovim smo putovanjem, nadamo se, prineli bar jedan oblutak keramički na mozaiku našeg identiteta – rekao je Bjelogrlić.
Reči zahvalnosti gostima uputila je Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine.
– Zrenjaninci godinama unazad pripremaju program povodom naše slave i time pokazuju koliko su veze Hercegovaca ovde, i tamo u Banatu, čvrste. Na ovaj način ne samo da pokazuju vezanost za svoje poreklo, već se ta tradicija obnavlja svake godine – rekla je Ivana Grujić.

U PRIPREMI ZAJEDNIČKI PROJEKTI
U prepunoj sali Muzeja predstavljanje Banaćana pratili su Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja i predsednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak. U zvaničnom delu govorili su Milan Bjelogrlić, predsednik Udruženja Hercegovaca i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.
Radišić je građanima Trebinja i rukovodstvu čestitao slavu i preneo prijateljske pozdrave gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, istakavši njegov trud i zalaganje na povezivanju, saradnji i bratimljenju dva grada sa željom da se ova saradnja proširi i obogati.
– U pripremi su projekti koje ćemo preuzeti iz bratskog grada. Naše iskustvo i dobre rezultate u oblasti zapošljavanja i obrazovanja prenećemo prijateljima u Trebinje. Turizam i programi za mlade su dali dobre rezultate u Trebinju, to želimo da primenimo i kod nas – rekao je Radišić.
Nakon trodnevnog boravka napustili smo Trebinje, noseći iz Hrecegovine u Banat najlepše uspomene; srdačnost i gostoljubivost tamošnjih ljudi i domaćinsku atmosferu. Čist vazduh, ukusna hrana i vino, mediteransko-orijentalni spoj kulture i tradicije, duhovnost i nezaboravna lepota krase ovu kamenu oazu i Grad sunca kojem želimo da se ponovo vratimo.

MIROSLAVA MALBAŠKI
FOTO: JOVAN DRNDAK NjEGOVIĆ