DEVETNAESTA PITIJADA U BANATSKOM DEPOTOVCU: Domaće poslastice i podsećanje na istoriju sela

Pitijada – nadmetanje u umeću spravljanja bosanskih pita, odavno odomaćenih u Vojvodini, održana juče po 19. put u Banatskom Despotovcu. Manifestacije je ove godine podignuta na najviši nivo, za čega najveću zaslugu ima Asocijacija žena ovog sela na čelu sa neumornom Ljiljanom Savković. Pomogli su i brojni sponzori – uspešni privrednici poreklom iz ovog mesta, Grad Zrenjanin, Turistička organizacija i Kulturni centar.

Prošle godine stekli smo punoletstvo, ove godine napravili smo lep proboj u organizaciji, a i uređenju sela, a dogodine ćemo biti još bolji – porurčuju Ljijana i predsednik Saveta Mesne zajednice Božidar Konjik.

Po tradiciji koja traje već par godina, prvo mesto, pehar i povelja pripali su gošći. Ovog puta najbolju među 60 pita koje su ocenjivane spremila je Jasmina Tubić iz obližnjeg Orlovata, koja se opredelila za pitu krompirušu. Po njenim rečima, uz umeće najvažnije je i poštovanje tradicije da u piti nema mesta za vegetu, a da u testo idu samo brašno, voda, so i nešto ulja.

Važno je voditi računa da se testo pre tegljenja kore odmori, a potom ga presaviti preko nadeva i – na kraju – malo izgužvati i saviti u krug – kaže pobednica 19. Pitijade.

Slično govore i Radmila Konjik i Boja Bikić iz sela domaćina. Radmila se opredelila sa pitu sirnicu, a Boja je iskombinovala sir, spanać i krompir.

Obe kažu da pitu za ukućane i goste prave bar jednom nedeljno.

Uz pomoć ljudi iz Kulturnog centra i KUD Pionir priređen je bogat umetnički program. Folklorci „Pionira” predstavili su se igrama iz Banata, Šumadije i Krajišta u južnoj Srbiji.

Najupečatljiviji utisak programa koji je vodila Boja Mandić iz Centra za socijalni rad u Zrenjaninu, ostavile su učenice osmog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ Bojana Bošnjak i Sonja Spajić. One su pročitale odabrane delove iz rada svoje profesorke Nataše Pisarić o desetodnevnom putovanju Krajišnika – članova porodica učesnika Narodnooslobodilačke antifašističke borbe, sa Kupresa, Glamoča, Bugojna i Livna, Mrkonjić Grada, Šipova i mesta u dolini reke Janj, najpre do Novog Sada, a zatim i do Banatskog Despotovca.

Nadahnutim rečima Bojana i Sonja govorile su o toploj dobrodošlici sa kojom su primljeni, postepenom stapanju mentaliteta Krajišnika i Banaćana starosedelaca. Osvrnule su se i na stasavanje i školovanje novih generacija potomaka prvih kolonista, njihovo novo rasejavanje širom Srbije i drugih jugoslovenskih republika, SAD i zemlje Zapadne Evrope, ali i nostalgiju za starim krajem u vrletima Bosanske Krajine.

Lep utisak ostavile su i Katarina Halosević, predsednica Udruženja žena „Sva lepota sveta“ i Draginja Milović, misaonom prozom o domovini, ljubavi i veri. Publika je uživala u veštinama mladih karatista iz Botoša i recitalu učenike seoske Osnovne škole „Branko Ćopić“.

M. S-n.

FOTO: Ivan Pančić