DIREKTOR SAVREMENE GALERIJE ZRENJANIN DUŠAN RADIŠIĆ

Sve je u rukama korone, ali kreativnost ne jenjava

Obaveza je umetnika da reflektuje vreme u kojem živi – isticala je čuvena američka pevačica Nina Simon i tako je i živela svoju umetnost. Ovo vreme obojeno je korona virusom i to se reflektuje i u kulturno-umetičkim programima u celom svetu, u Srbiji, kao i u našem gradu. Ali, kretaivnost ne jenjava.
Savremena galerija Zrenjanin je hrabro izložila posetiocima umetnička dela koja se čuvaju u depou i, pod uslovima koje zahtevaju zdravstvene okolnosti, svakodnevno informiše posetioce o umetničlkom blagu koje je u redovnim uslovima daleko od očiju javnosti i čini prijatnim trenutke koje stvarnost čini bojaznim…
U Savremenoj galeriji je od 29. juna do 2. septembra postavljena izložba „Intimnost našeg doma”, čiji je autor kustoskinja Slavica Popov, istoričarka umetnosti, inspirisana novonastalom situacijom – radovi iz kolekcije ove ustanove, slike, akvareli, crteži i grafike nastali od 1951. do 2017. godine. Iz sopstvene kolekcije su i portreti kojima je kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev, istoričarka umetnosti, uobličila vizuelno otkrovenje prethodne izložbe…
O aktuelnostima u Savremenoj galeriji i planovima u uslovima korone razgovaramo sa direktorom Dušanom Radišićem.

U vreme varednog stanja, ustanova na čijem ste čelu je organizovala virtuelne izložbe i druženja sa posetiocima onlajn…
– Bio je to veliki izazov. Sa stručnim timom zaposlenih, na prvom sastanku posle proglašenja mera Vlade Republike Srbije, definisali smo svoje ciljeve i način daljeg rada. S obzirom na to da se bavimo savremenim stvaralaštvom gde se koriste svi novi mediji, uspeli smo u jako kratkom roku da se uklopimo u nastalu situaciju i da joj se na najefikasniji način prilagodimo.

Nepredviđene okolnosti su odložile i slikarsku koloniju u Ečki koja se organizuje još od 1956. godine – da li ste utvrdili novi termin?
– Usled situacije sa kovidom 19, došlo je do promene termina održavanja kolonija. Savremena galerija ih ove godine organizuje dve, „41. Susret akvarelista” i „65. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020”. Obe će biti održane do kraja avgusta. Organizacija će biti izvedena u skladu sa epidemiološkim preporukama.
U svakoj koloniji će boraviti i raditi po petoro savremenih vizuelnih umetnika, a od radova nastalih u kolonijama biće priređene izložbe u salonu Savremene galerije – u oktobru izložba akvarela, a u decembru će biti izložene slike 65. saziva Umetničke kolonije u Ečki. Obe kolonije organizujemo uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Navikli smo da uz svaku izložbu pripremite i katalog, u zavisnosti od sredstava. Korona je smanjila i budžete?
– Prema preporukama Vlade i nadležnog Ministarstva kulture i informisanja, ograničili smo broj posetilaca, kao i kontakte. Samim tim smo za prethodnu i trenutnu izložbu smo se odučili za onlajn kataloge.

Koliko je vanredno stanje uticalo na saradnju sa drugim kulturnim ustanovama u gradu i u Srbiji, ambasadama, umetničkim asocijacijama?
– Saradnja se nastavila sa svim ustanovama kulture, sa kojima smo mi kontaktirali ili su oni sa nama. Nedavno je otvorena izložba iz naše zbirke u kulturnom centru Srbije u Mađarskoj, u Morahalomu.

Dokle su stigli radovi obnove objekta u parku Kaštela Ečka, da li su sanirana oštećenja u depou?
– Unutrašnjost paviljona za smeštaj umetnika je privedena kraju. Ostaje nam za naredni period adaptacija spoljne fasade i krova.

Ima li izgleda da Savremena galerija dobije odgovarajući prostor sa stalnu postavku?
– U dogovoru smo sa gradonačelnikom Zrenjanina, uz saradnju kolega u Kabinetu gradonačelnika i postoje izvesne indicije da se uskoro reši izmeštanje dela Savremene galerije, kao i depoa. Drugim rečima, traži se odgovarajući prostor koji bi zadovoljio i našu izlagačku delatnost i očuvanje prebogate zbirke koja se čuva u depou Savremene galerije Zrenjanin.
Branka Jajić