Dis

Piše: Ljiljana Bailović

Ne znam da li ste obratili pažnju, pojavio se novi novinarski žanr koji, koliko znam, još nije dobio ime, pošto teorija novinarstva nije ni stigla da se njime pozabavi. Moj predlog je da ga nazovemo: magarčenje ljudi. Za sada se razvija u TV formatu, ali predviđam da se neće tu zaustaviti.
Izađu novinar i snimatelj na ulicu i zaustave prvog prolaznika: – Da li podržavate vlast ili opoziciju?
Ako se čovek prevari, pa se izjasni za opoziciju, on se kvalifikovao za magarčenje. Sledi nastavak: – Da li ste čuli za najnoviju aferu da se Vučić udružio sa poznatim kriminalcem Vladislavom Petkovićem Disom, radi prisvajanja toliko i toliko para od ovog napaćenog naroda?
Sugestivno pitanje, usmereno na aferaške radnje, ko bi pomislio da je kvaka u imenu nedužnog i davno mrtvog pesnika iz školske lektire?
– Ništa me ne bi iznenadilo – kaže prolaznik, skoncentrisan na aferaške stvari kojima obiluje javni politički diksurs i lako se upušta u osudu pljačkaških namera Disa i vlasti, valjda novinar ne bi lagao u vezi sa Vučićem?
Ali, lagao bi. Prevara je u osnovi ovog žanra, a cilj ismejavanje sagovornika pred TV gledaocima, jer anketirani prolaznik, kao pristalica tih i tih opozicionih lidera, očito ne zna ni ko je Dis, zaključiće voditelj TV dnevnika. Mada, ne zna ni većina pozicije, ali ovi anketari ne hvataju neznalice, nego one koji navijaju za opoziciju. Novinari su odavno napustili neutralni stav (makar i fingirani), ali do sada su nastojali da diskredituju naciljane političare. A sad, eto, i glasače. To je krupan pomak u novinarstvu. Ka čemu? Ka ništavilu, uništavanje svakog poverenja u bilo šta. A politika nije jedino polje gde se može zloupotrebiti ovaj nepristojni rijaliti…
Ljudi će najpre, u širokom luku, zaobilaziti novinare, i lagaće ne želeći, naravno, da postanu predmet ismejavanja. Zabunkerisaće se, uvereni da je svako svakome vuk. I tako će se, na kraju, i ponašati – vučje.
„Možda spava, sa očima izvan svakog zla” – pevao je Dis, Ali, ne verujem da tvorci sveopšteg rijalitija mare za njegove stihove. Ni čuli, ni razumeli.