DOBRE VESTI SA POLJOPRIVREDNE MANIFESTACIJE U KUMANU

Ovčarstvo u Banatu se oporavlja

Za nekoliko godina broj ovaca i jagnjadi u Kumanu i obližnjim selima je utrostručen. – Smotru su podržali Opština Novi Bečej, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Dan ovčarstva”, održan četvrti put, potvrdio je značaj stočarstva u Banatu. U Kumanu trenutno ima oko tri hiljade ovaca domaće rase „cigaja” i inostranih „virtemberg” i „bergamo”, što je tri puta više nego pre pet-šest godina. Na prvi pogled, to su odlične vesti, ali treba imati na umu da je pre dve-tri decenije na poljima oko Kumana paslo i do 13 hiljada ovaca i jaganjaca. Firme kao što su „Matijević”, kumanački „Promes” i veći broj manjih klanica sve više kupuju jagnjad i ovce za klanje i preradu. I angažman države je pojačan: po umatičenoj životinji plaća, istina sa priličnim zakašnjenjem, po sedam hiljada dinara.
Ovim rečima je Milan Kaluđerski, predsednik Udruženja ovčara „Vanj” iz Kumana ocenio ovogodišnju smotru ovčara, održanu prošle subote. Od Kaluđerskog saznajemo da su najjači ovčari u Kumanu Vojin Dobrokes, i braća Mučalov, Živan i Marko.
Manifestacija je okupila 24 izlagača koji su se predstavili svojim kolekcijama priplodnih ovaca, i 25 stočara koji su se nadmetali i u umeću kuvanja ovčjeg paprikaša i pripremi jagnjećeg pečenja. Osim stočara iz Kumana, Novog Miloševa i Novog Bečeja, zapaženi su bili i stočari iz Torka, Sakula, Farkaždina, Sutjeske, Aleksandrova i iz Čeneja, što ovom okupljanju uspešnih stočara daje, u najmanju ruku, regionalni karakter.
Ovu smotru podržali su Opština Novi Bečej i Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čiji se predstavnici, nažalost, nisu pojavili u Kumanu!
Najukusniji paprikaš skuvao je Milić Sekulić iz Kumana, a najbolje jagnjeće pečenje delo je umeća članova ekipe iz sela domaćina – Kumana.
Najuspešniji u šišanju ovaca bio je, kao i prošle godine, Slobodan Stanković iz Novog Bečeja.M. Stojin

M. Stojin