DOBRICA BRDARIĆ, DIREKTOR DOMA ZA UČENIKE SREDNjIH ŠKOLA „ANGELINA KOJIĆ – GINA”

Nova godina, nove obaveze, ali smo spremni

U zrenjaninskom Domu učenika „Angelina Kojić Gina” letnji raspust je iskorišćen za obnovu inventara, delimično i stolarije, i na startu nove školske godine skoro su sva mesta popunjena, mada je nešto ostalo i za drugi upisni rok. O tome kako Dom radi i kakve usluge pruža svojim korisnicima, razgovarali smo sa direktorom Dobricom Brdarićem.

Koliko imate učenika u Domu?
– Trenutno imamo 284 učenika koji su dobili mesto u našem objektu posle prvog kruga upisnog roka. Oni su useljeni 1. i 2. septembra. Imamo ukupno 316 mesta u našem domu.

Kakvo je interesovanje za boravak u Domu?
– Kao što vidite, nemamo problem sa manjkom zainteresovanih za naš objekat. „Angelina Kojić Gina” je dugo sinonim za kvalitet i dobru uslugu. Imamo ugovore sa velikim brojem škola koje imaju dnevne boravke, njih snabdevamo hranom. Tokom raspusta, naš Dom je i hostel, tako da i tu ostvarujemo prihode koje opet koristimo kako bismo poboljšali uslugu i uveli nove sadržaje za naše stanare.

Ko može da bude stanar u vašem objektu?
– Svi srednjoškolci koji upišu škole u Zrenjaninu. Deca se primaju preko konkursa. Moram da naglasim da je, kako bi postali korisnici našeg Doma, presudan uspeh koji donose iz škole. Naravno, određen broj mesta (10 odsto) je rezervisan za društveno ugrožene grupe.

Koliko košta boravak u domu?
– Za mesec dana boravka u našem objektu potrebno je izdvojiti 5.500 dinara. Ostatak do pune ekonomske cene koja iznosi tridesetak hiljada dinara, pokriva Ministarstvo prosvete, tako da je stanovanje u Domu i više nego povoljno. Imamo i slučajeve gde opštine plaćaju boravak učenika sa svojih teritorija.

Šta učenik dobije u vašem objektu za cenu koju plati?
– Osim smeštaja, imaju i tri obroka dnevno. Mi im nudimo aktivnosti u raznim sekcijama. Od naših zaposlenih imaju celodnevnu pažnju. Trudimo se da našim đacima dan bude ispunjen, da uče, ali da imaju i slobodnog vremena za sebe. Od ove godine smo uveli aplikaciju kojom učenik može preko telefona da izabere šta želi da jede. Nema više situacija da neki učenici dođu ranije i pojedu sve šnicle, a ostalima ostane, recimo, samo pasulj. Sada ako učenik preko aplikacije traži šniclu, ona će ga i sačekati, bez obzira koliko je učenika jelo to isto pre njega.

Odakle dolaze vaši učenici?
– Uglavnom iz susednih opština kao što su Sečanj, Novi Bečej, Plandište, Žitište, pa čak i iz Kikinde.

Možete li nam reći šta je u domu urađeno u proteklom periodu?
– Leto smo dobro iskoristili. Raspisali smo javnu nabavku velike vrednosti za tekuće održavanje. Sredili smo sobe, dvorišta, hodnike. Na pola soba zamenili smo vrata, kao i 30 tuš kabina. Postavili smo letnjikovac u dvorištu gde deca mogu da se okupljaju. U toku su radovi na malom dvorištu koje nekoliko godina nije bilo u funkciji. Nadamo se da će ubrzo biti završeni i da će deca moći i ovaj prostor da koriste.

Ž.Mišić