UDRUŽENJE ŽENA „ĐURA JAKŠIĆ” IZ SRPSKE CRNJE: Ukus i miris domaćih štrudli

U mestu koje čuva uspomenu na čuvenog književnika i slikara Đuru Jakšića, brojne su manifestacije njemu u čast, kao i imena ustanova. Udruženje žena „Đura Jakšić” postoji 71 godinu, a imalo je samo šest predsednica.

– Udruženje ima 24 aktivne članice, od 30 do 80 godina – kaže Branislava Drinić, predsednica.- Uspešno sarađujemo sa Mesnom zajednicom, Kulturnim centrom, našom bibliotekom, drugim udruženjima. Aktivne smo u svim manifestacijama, posebno na „Boemskim” i „Liparskim večerima”. Naša manifestacija je štrudlijada, koju organizujemo 16. put.

U prelepom ambijentu dvorca Nojhauzen, održana je 16. „Štrudlijada”. Organizatorke su imale posebne kriterijume. Bilo da je slatka ili slana, morala je da bude – lalinska. Učestovalo je 17 takmičara.

– Tročlani žiri, Jelena Protić, Slavica Todić i Dragan Daničić odlučio je da nagradi pet udruženja za njihovo kulinarsko umeće u pravljenju štrudli. Bilo je važno da li je ova poslastica dobro pečena, i ukus i izgled, ali i čime je premazana. Sose ne posipaju štrudlu sitnim ili prah šećerom, već je premazuju penasto umućenim žumancetom – rekla nam je Zlatinka Hanđa, potpredsednica.
Najukusnija štrudla se pravi u Radojevu – Udruženje žena i sekcija ručnih radova Radojevo, a za njima ne zaostaju, na drugom mestu, domaćice iz „Livađanki”, Aleksandrovu, koje su druge, a treće su članice udruženja „Novi Kozarci” iz istoimenog mesta. Utešne nagrade su dobili, četvrtu „Đurđevdan” iz Žitišta i petu Udruženje „Klaričanki i Klaričani” iz Radojeva.

M. Bečejac
Foto: Z. Dedić