DOBROVOLJNI DAVAOCI KRVI SU ISTINSKI HEROJI NAŠEG DOBA

Humanost spašava živote

Anonimni i neplaćeni davaoci krvi svojim delima oživljavaju slogan „Daj krv. Neka sva srca kucaju” kojim je ove godine obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tim povodom svečano je uručeno dvadeset i šest zahvalnica najhumanijim sugrađanima koji su se akcijama Crvenog krsta odazvali više od 100, 75, 50 i 35 puta, a priznanja je dobilo i šest ustanova i firmi koje su doprinele uspešnosti i kvalitetu podviga.

KRV JE GORIVO NAŠEG ORGANIZMA
Priznanje za 100 puta datu krv dobio je Zoran Kostadinović. Zajedno sa prijateljem, seća se, dragocenu tečnost je prvi put dao kada je imao dvadeset i jednu godinu. Sada ima pedeset i četiri, a kako kaže, akcijama će se odazivati dokle god bude mogao.
– Na ovaj način želim da pomognem svima kojima inače ne bih bio u prilici. Davalac je postala i moja ćerka, koja se na Svetski dan dobrovoljnih davalaca četvrti put opredelila za ovaj korak – kaže Kostadinović.
Od vojničkih dana do danas, Milan Milin krv je dao 80 puta. Na ovaj plemeniti čin odlučio se jer smatra da je šansa da se spasu tuđi životi od velikog značaja. Krv je krenuo da daje uz oca, a kasnije je nastavio i sa kolegama.
– Desetak kolega i ja redovno dajemo krv. Nekada nas je bilo mnogo više, ali sa smanjenjem radnika, opao je i broj davalaca – svedoči Milin.
Od trećeg razreda gimnazije do šezdeset i petog rođendana (gornje granice za davaoce), Zoran Popović je krv dao 90 puta. Prvi put, priseća se, na odeljenje transfuzije otišao je sa nekoliko drugara iz razreda, a jedini je on nastavio i bio istrajan do kraja.
– Krv je gorivo našeg organizma, ona povezuje i hrani sve naše organe i bez nje nema života. Ništa ne košta, ništa ne boli, a zašto ne bismo pomogli ako već možemo – poručuje Popović.

EDUKACIJA I PODRŠKA SU VAŽNI
Za motivisanje mladih ljudi da postanu davaoci i pomaganju pri organizovanju akcija, plaketa „Široko srce” uručena je Sportskom savezu Grada, ETŠ „Jovan Trajković”, MZ „Veljko Vlahović” i „DAD Draxlmaier Automotiv” d.o.o.
– Osim svih nas koji možemo da dajemo krv, veoma su značajni svi oni koji na bilo koji način mogu da pomognu. Jako je teško motivisati mladog čoveka koji nikada nije dao krv i koji nosi sa sobom sve strahove. Zahvaljujemo se saradnicima u srednjim školama koji nam pomažu kroz rad sa maturantima – kaže Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta.
Škole koje su poslale najveći broj radova na konkurs „Krv život znači” i najviše doprinele podsticanju mladih da postanu dobrovoljni davaoci su Zrenjaninska gimnazija, ETŠ „Jovan Trajković”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i OŠ „Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca.
Svečanost je ulepšao orkestar „Frenk Sinatra” pod dirigentskom palicom Đorđa Damjana, koji je takođe dobio plaketu.
Zahvalnice su uručili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, direktorka Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapelar Puškarić i sekretarka Aleksandra Tanasijević.

  • ZAHVALNICE ZA NAJHUMANIJE
    Priznanje za 100 puta datu krv uručeno je Zoranu Kostadinoviću. Laureati za 75 puta datu krv su: Milan Milin, Dragan Dimić, Dragan Vrućinić i Zoran Popović. Akcijama su se 50 puta odazvali: Božidar Bačikin, Dragan Zlatković, Dragan Rajković, Zoran Erski, Milan Pisarov, Miroslav Maletić i Milenko Simić, a 35 puta svoju humanost pokazali su: Srđan Đorđević, Milan Mačkić, Oliver Jovanović, Željko Dimitrijević, Ljiljana Dispiter, Goran Grčki, Arsen Milovčević, Dragan Etinski, Vladimir Odadžić, Aranđel Šijuk, Zoran Trimčevski, Dragan Nikolić, Robert Kiš i Valerija Rvović.

  • LIKOVNI I LITERARNI RADOVI O ZNAČAJU KRVI
    U okviru obeležavanja Dana dobrovoljnih davalaca krvi uručene su i nagrade najuspešnijim učenicima na ovogodišnjem konkursu „Krv život znači”. U kategoriji Likovni radovi zapaženi uspeh postigla je Natalija Kočoba, učenica III razreda Srednje poljoprivredne škole, koja je na republičkom nivou osvojila drugo mesto. Crveni krst Srbije uputio je zahvalnost i profesorki Ani Stanar zbog motivacije učenika za učešće na konkursu.

J. Šormaz