DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE U ZAGREBU: Bošnjak sa Pernarom

Delegacija iz Srbije na čelu sa dr Ivanom Bošnjakom je na poziv predsednika Srpskog kulturnog društva „Prosveta” u Republici Hrvatskoj, Siniše Ljubojevića, dočekala u Zagrebu pravoslavnu Novu godinu. Udruženje izbeglica u Zrenjaninu predstavljao je Milan Mrkobrad.

Sa državnim sekretarom Bošnjakom su u poseti Hrvatskoj bili i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak sa šefom kabineta Nemanjom Milojevićem, kao i predsednik Udruženja prognanih sa KiM i izaslanik Igumana manastira Hilandar, Miloš Stojković iz Vitine. Manifestacija „Srpsko veče“ okupila je te večeri više od 500 prisutnih, među kojima su bili ugledni gosti: Mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije, ambasadorka RS u Hrvatskoj, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, popularni saborski zastupnik Ivan Pernar, čiji je govor ovih dana često deljen među Srbima na „fejsbuku“. Tradicionalnom dočeku prisustvovali su i najugledniji politički, kulturni i poslovni predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj. Uz tradicionalnu srpsku muziku u ponoć su odjeknuli zvuci trube i „Marša na Drinu“.

-Još jednom su, u politički veoma osetljivom trenutku i položaju srpske manjine u Hrvatskoj, potvrđene čvrste veze Srba iz bliske dijaspore i Srbije. Svečanost je bila i prilika da se dogovore dalje zajedničke aktivnosti kojima će se raditi na očuvanju tradicije, kulture i identiteta Srba u najmlađoj članici EU- izjavio je dr Ivan Bošnjak za naše novine.

S.K.