DR IVAN BOŠNJAK, DRŽAVNI SEKRETAR ZADUŽEN ZA DRUŠTVENI DIJALOG

Talentovani đaci i studenti okupljaće se u Pupinovoj kući

Vlada Srbije je 23. maja donela odluku o ponovnom imenovanju dr Ivana Bošnjaka za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Bošnjak je prvi put na ovu funkciju stupio krajem 2022. godine. Prethodno je bio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Zbog te pozicije je 2014. dao ostavku na mesto gradonačelnika Zrenjanina, gde je proveo gotovo dve godine. Zvanje doktora nauka stekao je na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu 2016. godine.
Među retkim ste Zrenjanincima na visokoj poziciji u Vladi Srbije. Koliko Vam znači to što ste po treći put postavljeni za državnog sekretara?
– Naravno da mi znači puno, a da je odgovor sadržan u tri ključne reči: znanje, iskustvo i poverenje. Iza mene je 10 godina bavljenja javnim poslovima na različitim nivoima vlasti: političku karijeru sam započeo kao poslanik u parlamentu Autonomne pokrajine Vojvodine. Zatim sam proveo 22 meseca kao gradonačelnik našeg troimenog grada na Begeju. Politika me je zatim odvela u Beograd, gde sam u tri uzastopne Vlade bio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Potom sam više od dve godine bio van javnih funkcija, ali lokalno i šire veoma uključen u društveni život i naročito rad Srpske napredne stranke. To je dovelo do dobrih rezultata na teritoriji grada, što je prepoznato, te je 2022. godine usledio poziv da se vratim u Vladu.

Šta će biti fokus Vašeg novog mandata?
– Naše Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ima kontinuitet političkog rukovođenja – ministar je i u novom mandatu lider Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, a uz mene je državni sekretar i kolega prof. dr Rejhan Kurtović, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića. Tokom prošlog mandata ministar Žigmanov je isticao da su oko njega ljudi iz različitih geografskih i etničkih celina Srbije okupljeni sa posebnim znanjem, veštinama i osobinama. Cilj nam je da naše savremeno srpsko društvo na pravedan način prepozna potrebe i svakog pojedinca, sa posebnom pažnjom ka ranjivim, osetljivim i marginalizovanim društvenim grupama. Moja zaduženja su vezana za oblast društvenog dijaloga – dalji razvoj trogodišnje platforme za međusobno bolje razumevanje organa javnih vlasti sa građanima, akademskom zajednicom, medijima, aktivistima i organizacijama, po svim važnim temama za afirmaciju ljudskih prava u oblastima privrede, socijalne i zdravstvene zaštite, pravosuđa, obrazovanja, političkog i društvenog delovanja.
Drugi deo, vrlo blizak, odnosi se na stvaranje povoljnijeg okruženja za rad organizacija građanskog društva – poznatih i kao „nevladine organizacije” i „neformalne grupe”. Fokus će biti na međusobnom poštovanju, razumevanju i popunjavanju prostora u segmentima svakodnevnog života koje vlasti nisu uvek u stanju da prepoznaju i na adekvatan način odgovore. Nekad su to lica sa invaliditetom, mladi, ili povratnici sa izdržavanja zatvorskih kazni, a često brojni entuzijasti u kulturi, istoriji, zaštiti životne sredine.
Redovno učestvujete u aktivnostima udruženja Godina Pupina. Da li se na adekvatan način kao društvo odužujemo velikom naučniku i patrioti?
– Rekli smo da je za nas svaka godina godina Pupina, ali ova je posebna jer u njoj slavimo dva jubileja – 170. godišnjicu rođenja velikana iz Idvora i 100. godišnjicu kako je njegov autobiografski roman „Sa pašnjaka do naučenjaka” nagrađen Pulicerovom nagradom koja je uspostavljena na Kolumbija Univerzitetu i dodeljuje se za poseban doprinos kulturi i javnom izražavanju.
Ideja da Pupinova kuća u Maloj Americi postane mesto okupljanja mladih, talentovanih učenika i studenata je na pragu realizacije i ovim putem se zahvaljujem gradskom rukovodstvu što je prepoznalo interes naše sredine. Takođe, želim da pozovem sugrađanke i sugrađane da obavezno pogledaju maestralnu predstavu „Miša Idvorski Pupin” postavljenu na lutkarskoj sceni našeg Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.
Već su održane i dve tribine posvećene godini jubileja, odakle je proizašla zajednička inicijativa da novi autoput od Pančeva preko Zrenjanina, Novog Sada do Rume u obliku slova P ponese ime Pupin, a da se Idvor afirmiše kao „pametno selo” u kojem će se, nadamo se, odvijati i deo aktivnosti Specijalizovane ekspo izložbe „Igrajmo za čovečanstvo: Sport i muzika za sve” 2027. godine.

J. Šormaz