DODATNI PRODUŽETAK ROKA ZA INVESTITORA ISTEKAO JE 15. DECEMBRA: „Vodovod” do kraja godine odlučuje o fabrici vode

Tačno dan nakon eksplozije u fabrici vode, investitoru ovog postrojenja istekao je produžetak dodatnog roka da građanima Zrenjanina obezbedi pijaću vodu. Aneks januarskog Sporazuma „Vodovoda” i grupe „Fabrika vode-Zilio-Sinerteh”, potpisan 21. septembra uz podršku kabineta premijerke, istekao je 15. decembra. Stručnjaci „Vodovoda” pratili su ovaj poslednji rad postrojenja za preradu vode, a izveštaj o tome dostaviće do kraja godine menadžmentu preduzeća.

Aneks je zaključen na osnovu molbe investitora jer nije uspeo da do jula (dodatni rok definisan januarskim Sporazumom) postigne odgovarajući kvalitet vode i ostale parametre iz glavnog Ugovora o prečišćavanju vode. Ispunjenje ovih zahteva trebalo je da dokaže tokom 30 dana neprekidnog rada postrojenja, počevši najkasnije 15. novembra, navodi se u Aneksu. Takođe se konstatuje i to da je Vodovod” preuzeo vodosnabdevanje grada 3. jula zato što postrojenje nije moglo da obezbedi dovoljnu količinu vode.

Postrojenje na Mihajlovačkom drumu tako je 29. septembra opet počelo da dostavlja vodu građanima Zrenjanina, što je činilo sve do eksplozije, 14. decembra.

Zanimljivo je da se kao potpisnik Aneksa vodi grupa: „Grupa Zilio S.P.A.”, „Fabrika vode d.o.o. Beograd” i „Sinertek d.o.o. Beograd”, a koju zastupa Nenad Obradović, jedan od okrivljenih za zloupotrebe u vezi sa zrenjaninskom fabrikom vode.

Monitoring rada fabrike vode stručna komisija „Vodovoda i kanalizacije(ViK) počela je 15. novembra, a vodila ga je sve do 14. decembra, navode u ovom javnom preduzeću.

Stručnu komisiju čine diplomirani inženjeri Srđan Bogaroški, tehnički direktor, Dragan Lalić, pomoćnik tehničkog direktora, i Bernat Takarič, glavni inženjer. Komisija će do kraja godine dostaviti menadžmentu preduzeća izveštaj o postignutim rezultatima fabrike vode nakon 29 dana praćenja njenog rada – ističe Služba informisanja ViK.

Dodaju da će na osnovu izveštaja stručnjaka preduzeća, uz uvažavanje mišljenja komisije eksperata koju je formirao Grad, rukovodioci „Vodovoda“ doneti odluku da li će Ugovor sa investitorom fabrike vode ostati na snazi.

M.Maričić